Český tenisový svaz

Vítězství je pro mě sladkou tečkou za sezonou, usmívá se spokojená Štruplová

05.12.2023

Svůj druhý sezonní titul vybojovala na posledním letošním turnaji v italském lyžařském středisku Selva Gardena devatenáctiletá Julie Štruplová a poprvé v kariéře se posune do první světové třístovky. Tím splnila svůj letošní cíl. „V příštím roce bych si už ráda zahrála na grandslamových turnajích, alespoň kvalifikace,“ věří talentovaná Češka s tím, že by se nejraději probojovala už na Roland Garros.

Letos jste v dubnu vyhrála turnaj v turecké Antalyi. Druhý titul přišel až teď v prosinci. Nebylo to čekání trochu delší, než jste čekala?
Čekání bylo dlouhé, ale dočkala jsem se. Asi bych to neměnila. Byla to hodně dramatická sezona. Letos jsem byla kromě titulu v Antalyi na dalších pěti turnajích ve finále, často na pětadvacítkách, ale podařilo se mi vyhrát až na posledním letošním turnaji. Asi je lepší sezonu zakončit takhle vítězně, než končit prohrou. Jsem ráda za všechny úspěchy v letošní sezoně, ale takhle je to taková sladká tečka.

V poslední době se vám příliš nedařilo. V jakém rozpoložení jste do Itálie přijížděla? A jak se vám líbily tamní podmínky?
Teď na konci sezony jsem se sebou byla hodně nespokojená. Byl na mě docela vyvíjený tlak, abych se dostala do první třístovky, a asi jsem chtěla až moc, což nebylo pro mou psychiku úplně dobré. Už při příjezdu jsem se ale cítila docela v klidu, možná jsem byla i trochu rezignovaná a už jsem moc nevěřila, že se mi to povede. Tréninkové kurty tu byly úplně jiné než ty zápasové, z čehož jsem byla trochu v šoku. Při prvním zápase se mi ale podařilo si na povrch zvyknout a srovnala jsem se i s míči, které v téhle vysoké výšce 1600 metrů nad mořem létaly naprosto šíleně. V každém zápase jsem se zlepšovala a vyrovnala jsem se i s nataženým stehnem ve čtvrtfinále.

V prvním kole vás čekala Japonka Ajumi Košiišiová, kterou jste porazila 6:4, 6:2. Co vám tento zápas pověděl? Cítila jste už od začátku, že byste mohla dojít daleko?
Tu holku jsem úplně neznala. Podle obličeje jsem ji poznala, ale nevěděla jsem, jak hraje. Japonky jsou obecně zaťaté a dobře se pohybují. Věděla jsem, že mě nečeká nic snadného. Cítila jsem, že soupeřka je na beton více zvyklá, než jsem třeba já. Pro mě to byl teprve devatenáctý zápas na betonu v mé celé mezinárodní kariéře mezi ženami. Šla jsem na kurt s tím, že bych měla být lepší, nebyl to úplně špatný los. Hrála jsem útočněji, dobře jsem podávala a nutila jsem soupeřku k chybám. Byl to dobrý začátek turnaje.

Nejhladší pro vás bylo druhé kolo, v němž jste změřila síly s o tři roky starší Belgičankou Clarou Vlasselaerovou, která předtím porazila zkušenou Ozgenovou z Turecka…
Tuhle hráčku jsem viděla úplně poprvé v životě. Vůbec jsem nevěděla, o koho se jedná. Hrála první kolo po mě, ale v hale byla taková šílená zima, že jsme jeli co nejdříve po zápase na hotel a do tepla. Měřila asi metr devadesát a její servis byl, jako když kopne kůň. Svou hrou mě hodně překvapila a nebyla to vůbec snadná protihráčka. Musím ale uznat, že tenhle zápas byl spolu se semifinále asi to nejlepší, co jsem na turnaji předvedla.

Ve čtvrtfinále jste se skoro tři hodiny trápila s Amarni Banksovou z Velké Británie. Ve druhém setu se zdálo, že je hotovo, ale nakonec to bylo ještě velké drama…
Byl to těžký a taky nejdelší zápas, ale určitě nebyl nejtěžší na turnaji. Bylo to hodně na houpačce. V prvním setu jsem prohrávala 3:5, ale pak jsem vyhrála šest gemů v řadě a otočila jsem na 7:5 a 2:0. Držela jsem si servis až do stavu 5:4, ale pak zakročila rozhodčí, která se rozhodla, že si chce na umpiru ještě chvilku posedět… Vedla jsem 30:0 a 40:30. Soupeřka otočila na mou nevýhodu a pak jsem zahrála kraťas a soupeřka kopečkem poslala míč deset nebo patnáct centimetrů za. Jen jsem to plácla přes síť a rozhodčí ukázala, že to byl dobrý míč. Soupeřka pak zahrála smeč, na kterou jsem už nereagovala. Tam jsem měla trochu psychický úlet a rozhodčí jsem trochu seřvala a řekla jí, že by vůbec neměla mít rozhodcovskou licenci. Pak jsem se s tím úplně nesrovnala a za dvě minuty i s výměnou stran to bylo 5:7. Po setu jsem šla na záchod a dvě minuty jsem tam měla tak trochu “break down”. Byla jsem hodně rozsypaná. Byla jsem tak blízko tomu to dohrát a rozhodčí mi to nedovolila. Naštěstí jsem to v sobě našla, ale bylo to trochu s přemlouváním. Třetí set už byl hodně dobrý.

Během čtvrtfinálového zápasu se zdálo, že jste trochu zraněná. Jak jste se s tím vypořádávala?
Někdy za stavu 5:3 ve druhém setu jsem šla na returnu do velkého rizika, hodně se tam natáhla a zaplakalo stehno. Po zbytek turnaje jsem si musela stehno vázat, abych předešla většímu zranění. Naštěstí pak to zranění nebylo tak hrozné. Původně jsem si myslela, že to bude horší.

V semifinále vás čekala zkušená devětadvacetiletá Kathinka von Deichmannová z Lichtenštejnska. Prohrála jste poměrně hladce první set, v rozhodující sadě jste pak ztrácela 1:3. V čem byla soupeřka nebezpečná?
Těmi zkušenostmi byla hodně nepříjemná. Bylo to, jako kdybych hrála proti trenérovi. Věděla přesně, jaké mám slabiny a kam mi to má zahrát. Držela se pečlivě své taktiky, ale naštěstí nebyla tak silná ze svého bekhendu, což mi vyhovovalo, protože jsem jí mohla hrát můj silný bekhend cross. Oproti Banksové nebo Vlasselaerové nehrála s takovou razancí, ona mnohem více umisťovala své údery a hrála hodně zkušeně. Měla také až nechutně dobrý pohyb.

Ke konci se mi trochu zdálo, že zápas je tak trochu šachová partie…
Ke konci jsem už v sobě hledala poslední zbytky sil. Dala jsem do toho úplně všechno a sotva jsem po zápase došla na lavičku. Jakmile dopadla ta moje poslední smeč, všechno z mého těla mentálně i fyzicky odešlo. Celé tělo zkolabovalo a měla jsem baterku vybitou na nula procent. Tohle byl určitě můj nejtěžší zápas na turnaji. Byla jsem to já, kdo musel tvořit a tlačit, což úplně není moje parketa. Byla jsem spokojená, že jsem to dokázala dohrát do konce, i když mě to stálo úplně všechny síly. První set neměl vůbec takhle být. Bylo to 2:6, ale už v prvním gemu jsem vedla 40:0 na returnu a ztratila ho. Musela jsem si trochu zvyknout na to, že v tomhle zápase musím udávat tempo já a ne soupeřka. Pak jsem se rozehrála a vedla 5:1 ve druhém setu. Ve třetím jsem promarnila na začátku spoustu šancí a místo 1:3 to mohlo být i 4:0. Potřebovala jsem znovu zapnout spínač, že ještě není konec. Po druhém setu jsem si říkala, že už to bude lehké, ale kulové. Důležité bylo, že jsem dokázala udržet servisy na 2:3 a pak na 5:4 (za stavu 1:3 prohrávala Štruplová 0:30, za stavu 4:4 čelila brejkbolu – pozn. red.).

Sobotní finále bylo oproti zápasu s Lichtenštejnkou procházkou růžovou zahradou. Polku Martynu Kubkovou jste porazila hladce 6:2, 6:2. Tak jste si to si představovala, že?
Naštěstí jsem posbírala všechny síly, které jsem v sobě našla. Říkala jsem trenérům, že musím hrát krátký zápas a udržet to v každém případě pod dvěma hodinami, spíše však pod hodinou a půl. Kdyby šel zápas do tří setů, asi bych tahala za kratší konec. Řekla bych, že soupeřka nehrála svůj nejlepší zápas, po celou dobu jsem ale cítila, že hraju lépe a lépe se i hýbu. Zvládala jsem returnovat ty její bomby ze servisu a naštěstí to vyšlo.

Nemám vás zaškatulkovanou úplně jako tenistku do haly, tedy alespoň do této chvíle tomu tak nebylo. Co tady bylo jinak? Byla jste silnější v hlavě než jindy? Nebo vám seděly nestandardní podmínky v italském lyžařském středisku? Nebo to bylo tím, že jste byla uvolněnější, když šlo o váš poslední turnaj sezony?
Myslím, že to byla souhra úplně všeho. Všechno to zapadlo do sebe. Byla jsem uvolněná. Od konce září jsem se dost trápila. Spousta lidí mi říkala, ať už ukončím sezonu a raději udělám nějakou pořádnou přípravu. Já se hnala za tou třístovkou jako vyšinutá a pak jsem stejně přijela z turnajů po dvou či třech kolech, někdy ani to ne. Říkala jsem si, že to bylo zbytečné, mohla jsem běhat kopečky a pořádně trénovat, ale já pořád chtěla hrát. Kurty mi tu sedly, ale mentálně jsem určitě odehrála nejlepší turnaj svého života. Ubránila jsem se negativním myšlenkám a to je s trenéry náš celoživotní cíl – dostat se do tohohle módu. Trenéři tak ze mě měli jednou za rok taky radost.

Na turnaji v kyperském Limassolu jste předtím uhrála v prvním kole jen čtyři gemy se Švýcarkou Kungovou, která hned poté vypadla. Na druhou stranu jste vyhrála čtyřhru. V jaké jste vůbec byla formě?
Čtyřhra pro mě byla příjemné odreagování. Celou sezonu jsem hrála hrozně málo deblů. Byla to pro mě příjemná změna a dostala jsem se do příjemné týmové nálady. Hrála jsem teď v deblu dva turnaje a oba jsem vyhrála s vítězkami turnajů v singlu (v Solarinu vyhrála Štruplová po boku Klimovičové, v Limassolu po boku Belgičanky Vandewinkelové – pozn. red.). Byla jsem pro své spoluhráčky spíše taková podpora nebo druhá radost. Ta druhá výhra mi pak darovala tetování. I díky tomu jsem pak odreagovala hlavu od tlaku.

Prosím? Vy jste se nechala tetovat?
Upsala jsem se tomu, že pokud vyhrajeme v Limassolu debla, nechám se tetovat. Hlavou jsem už byla úplně mimo vesmír. Když jsem viděla svou hru v singlu, tak jsem už po druhém dni věděla, že odlétám. V prvním kole jsme měly třetí nasazené Rusky, o kterých jsem věděla, že hrají strašné peklo. Zacharovová postoupila do semifinále singla a hrála strašně dobře. Na obědě jsem pronesla, že jsem tak šílená, že jsem schopná si dát tetování, když turnaj vyhrajeme. Dohrála jsem turnaj esem, tak mám teď eso na pravém boku.

To první kolo jste vyhrály proti Jatčenkové a Zacharovové 10:8 v supertiebreaku. To byl asi základ… Hlavně jsme vedly 5:1 a prohrály jsme první set 5:7. To bylo výborné. Bylo to s výkyvy, ale zvládly jsme to.

I předtím v Solarinu se vám v singlu tolik nedařilo. Obecně od konce září mi přišlo, že se vám příliš nedaří…
Ani bych neřekla, že bych něco drasticky změnila. Spíš jsem se vždycky nějakou blbostí rozhodila a odešla jsem. Moc jsem od září netrénovala. Jela jsem turnaje nejdřív pět týdnů v řadě, pak další tři v kuse. Přijela jsem, dostala vytknuto, že málo trénuju a pořád hraju, ale já se hnala pořád za tím, abych se dostala do první třístovky na světě. Chtěla jsem hrát co nejvíc turnajů, abych měla co nejvíc šancí se tam dostat. Teď zpětně vidím, že se to asi nevyplatilo, ale asi to tak mělo být.

V Selva Gardeně to pro vás byl poslední turnaj sezony?
Ano, přesně tak. Byla to pro mě taková třešnička na dortu. Ještě teď budu hrát polskou ligu a českou extraligu. Pak konec, šmytec.

Inspirovaly vás k vítězství na turnaji nějak vaše kamarádky Klimovičová s Šalkovou, které také sezonu zakončily triumfy? Linda Klimovičová vás vždycky pomstila v Solarinu. Pokaždé porazila vaši přemožitelku a turnaj vyhrála. S vámi ovládla i turnaj v deblu. Skvělý závěr sezony měla i Dominika Šalková, která si dokonce vybojovala letenku do Melbourne.
Vždycky je to dobrá motivace, když vidíte, že holky kolem vás mají úspěchy. Zdravé odhodlání se k tomu trochu připojit tam určitě bylo. Linda si ten kurt v Solarinu snad postavila. Neskutečně jí seděl a bylo neuvěřitelné, co na něm předváděla. Všichni se tam s tím praly a ona přišla a vystřílela to tam tak, jako by to bylo udělané přímo pro ni. Dva turnaje člověk se štěstím nevyhraje. Domča měla výborné výsledky celou sezonu a v Seville jsem s ní byla jako takový travel kouč. Holky si to moc zaslouží. Dávají mi naději, že je to možné.

Jak byste zhodnotila letošní sezonu?
Vždycky to může být lepší. Dali jsme si cíl být do třístovky a ten jsme nakonec splnili. V příští sezoně budu makat ještě víc a náš cíl je teď postup na Roland Garros, aspoň tedy kvalda (smích). Kdyby těch finálových výher na turnajích bylo víc, bylo by to samozřejmě ještě veselejší. I tak je ale dobré, že jsem neměla nějaká hlušší místa na moc dlouho.

Letos jste postoupila hned do sedmi finále, ale jen dvakrát jste dokázala uspět. Mrzí vás to?
V Antalyi jsem dvakrát těsně prohrála, jednou na tři sety, podruhé těsně ve dvou. Tam jsem ještě nebyla úplně zaběhlá a trochu mi chyběly zkušenosti. Loňský Frýdek byl alespoň doma, tady jsem byla sama daleko od rodiny a trenérů. V rakouském Villachu jsem byla blízko, ale soupeřka Kalievová byla výborná a teď už hraje grandslamy. V německém Aschaffenburgu jsem proti Benoitové nebyla blízko. Tam jsem to vystřílela a bojovala jsem z posledních zbytků sil. Nejvíc mě mrzí Frýdek-Místek. Kdyby se mi to podařilo obhájit, to by byl sen, který se nesplnil. Mám z Frýdku dvoje náušnice. Nemůžu mít doma dvoje stejné (smích). Ve Frýdku Silvia Ambrosiová otočila zápas z mečbolů za stavu 0:5. Já šla na kurt po ní a Silvia mi říkala, ať taky hraju dlouho a vyrovnám ty časové handicapy a Šinikovová mi pak vzdala za deset minut za stavu 2:1. V tom finále to pak ale byl úplný výstřel. Vůbec jsem to nezvládla. To je největší škoda téhle sezony.

Máte už nějaký plán na příští sezonu? Chcete se poprat o účast v kvalifikaci na French Open...
Poslední zimy jsem vždycky promarodila. Vždyť tohle byl teprve můj devatenáctý zápas na betonu mezi ženami. Loni jsem musela jít na antuku, protože jsme vždycky začali na betonu a hned přišlo zranění. Spíš jsme létali po doktorech než po turnajích. Díky antuce jsem ale mohla být více v teple, což bylo pro mé svaly přirozenější. Příští rok bych chtěla začít hrát turnaje na začátku února. Mám tam ale maturitu, takže to bude příští rok hodně zajímavé.

Zdroj: www.tenisovysvet.cz

Zpravodajství z oblasti českého tenisu
OPTIM TOUR 2022: MASTERS v Třebíči vyhráli Pátý a Štruplová
Hodně vydařený byl letos závěr tradičního okruhu Optim Tour v Třebíčí. Mezi hráčkami, které měly možnost hrát chyběla pouze Linda Klimovičová. U mužů se omluvil Andres Paulson, který byl nemocen a nehrál ani extraligu a na ní se bohužel pro změnu zranil Matyáš Černý, takže ani on se nezúčastnil turnaje. Hráčky a hráči mohli bezplatně bydlet v nadstandartních pokojích přímo v areálu a i celková dotace 85 000 kč byla pro všechny zajímavá.
21.12.2022
Heřmanová vyhrála turnaj Tennis Europe v Praze
Tereza Heřmanová (2009, TE U14 267) vyhrála mezinárodní turnaj Tennis Europe Cat 2 hráček do 14 let v Praze. V českém finále porazila Sáru Oliveriusovou (2009, TE U14 24) 6:3, 7:6(6). Čtyřhru vyhrály Vanessa Svobodová a Rozálie Vrajíková. Čtyřhru chlapců vyhráli Tomáš Krejčí a Jakub Kusý.
20.12.2022
Zlatý kanár: Siniaková triumfovala v hlavní kategorii. Lehečka opět získal dvě ocenění
Za vydařenou sezónu se Kateřina Siniaková dočkala sladké odměny v podobě vítězství v hlavní kategorii ankety OKsystem Zlatý kanár 2022. Společně s Barborou Krejčíkovou navíc opět získaly cenu pro nejlepší deblový pár roku. Jiří Lehečka se stejně jako loni stal nejlepším českým tenistou, zároveň ho hlasující ocenili za postup na žebříčku ATP. Dalšími vítězi ankety jsou mimo jiné Petra Kvitová (tenistka roku), Marie Bouzková (posun v žebříčku WTA), Laura Samsonová a Maxim Mrva (oba talent roku).
20.12.2022
Tenisovou extraligu 2022 vyhrál Prostějov
TK Agrofert Prostějov vyhrál MONETA Tenisovou extraligu 2022 by OSTRA, když v dramatickém finále porazil RPM Spoje Praha 5:4. Prostějov tak obhájil loňský titul. Po dvouhrách byl stav nerozhodný 3:3. Prostějov pak vyhrál ženskou čtyřhru, kde Bejlek se Štruplovou překvapivě porazily Malečkovou a Kolodziejovou 6:4, 4:6, 10:5. Rozhodující bod v pánské čtyřhře přidal Sachko a Poljak proti Nouzovi s Kodatem.
16.12.2022
Áčkové turnaje v Houštce a na Neridé vyhráli Paroulek a Suchá
Filip Paroulek (2005, TJ Radlice z.s.) vyhrál áčkový turnaj dorostenců v Houštce (hráno v hale RADONICE), když ve finále porazil Štěpána Skleničku (2007, TK Sparta Praha) 6:1, 6:7(5), 1:0(6). Čtyřhru vyhráli Rdek Chodora a Oliver Petr Burda. V kategorii dorostenek vyhrála áčkový turnaj na Neridé Amy Suchá (2007, TK Sparta Praha), která ve finále porazila Elišku Ticháčkovou (2006, TK Milo Olomouc) 2:6, 6:3, 1:0(9). Čtyřhru vyhrály Lucie Slaměníková a Jana Svobodová. Hrací plány: chlapci, dívky.
16.12.2022
Tenisová extraliga 2022: Spoje porazily Spartu a zahrají si finále proti Prostějovu
RPM Spoje Praha porazily jak Štvanici tak Spartu a zahrají si finále MONETA Tenisové extraligy 2022 by OSTRA. V prostějovské skupině se překvapení nekonalo a domácí TK Agrofert Prostějov snadno porazil LTC Pardubice 5:1. Více na www.tenisovaextraliga.cz.
14.12.2022
Tenisová extraliga 2022: Spoje porazily Štvanici a zahrají si se Spartou o finále
Vítěz pražského předkola RPM Spoje Praha si připsal další skalp, tentokráte velice cenný. V úterý 13. prosince Spoje porazily I.ČLTK Praha již po dvouhrách 5:1 (rozehranou dámskou čtyřhru pak Spoje skrečovaly). V prostějovské skupině se další překvapení nekonalo, Přerov porazil Pardubice 6:1. Ve středu si v Praze o finále zahrají Spoje a Sparta, v Prostějově si domácí tenisový klub zahraje s Pardubicemi.
13.12.2022
Tenisová extraliga 2022: Sparta porazila Štvanici, Prostějov porazil Přerov
TK Sparta Praha na domácích dvorcích výsledkově jasně porazila I.ČLTK Praha a má první vítězství v semifinálové skupině. Výsledek 9:0 pro Spartu je však příliš krutý a neodpovídá rozložení sil. V prostějovské skupině Prostějov porazil Přerov 6:3. Po dvouhrách bylo skóre 4:2 pro Prostějov. Oba přerovské body zajistily ženy (Nosková a Šrámková). Více na www.tenisovaextraliga.cz.
13.12.2022
Tenisová extraliga 2022: V předkole uspěly Spoje a Pardubice
MONETA Tenisová extraliga 2022 by OSTRA byla zahájena dvěma předkoly. V tom přažském RPM Spoje Praha porazily TK Most 5:1, v Prostějově LTC Pardubice udolaly Jihlavu 5:4. Semifinálové skupiny jsou tak kompletní. V přažské skupině si o finále zahrají TK Sparta Praha, I.ČLTK Praha a RPM Spoje Praha. Prostějovskou skupinu tvoří TK Agrofert Prostějov, TK PRECHEZA Přerov a LTC Pardubice. V pondělí 12. prosince nás čeká velké derby mezi Spartou a Štvanicí (I.ČLTK Praha), na Moravě si to rozdají Prostějov a Přerov. Více na www.tenisovaextraliga.cz.
11.12.2022
Židelová došla do finále turnaje ITF J3 v Litvě
Viktorie Židelová (2006, ITF 615) došla do finále mezinárodního turnaje ITF J3 v litevské Aizkraukle. Ve finále nestačila na Maďarku Molnar 4:6, 4:6.
11.12.2022
Peták a Smékalová došli do finále turnaje ITF J3 v Polsku
Denis Peták (2006, ITF 195) došel do finále mezinárodního turnaje ITF J3 v polském Lesznu. Ve finále nestačil na Švéda Rejchtman Vinciguerru 2:6, 3:6. Spolu s Vojtěchem Valešem vyhrál soutěž čtyřher. Magdaléna Smékalová (2006, ITF 178) došla do finále v kategorii dívek, kde nestačila na Ukrajinku Yesypchuk 6:3, 5:7, 1:6.
11.12.2022
Finální soupisky MONETA Tenisové extraligy 2022 by OSTRA
Tenisová extraliga 2022 se odehraje v Praze a Prostějově 11.-16.12.2022. Praž­skou skupinu tvoří TK Sparta Praha a I.ČLTK Praha, prostějovskou TK Agrofert Prostějov a TK PRECHEZA Přerov. Předkolo o postup do pražské skupiny si zahrají TK Most a RPM Praha 11.12.2022. Před­kolo o postup do prostějovské skupiny si zahrají TK Spartak Jihlava a LTC Pardubice. Vítězové pražské a prostějovské skupiny proti sobě odehrají finále 16.12.2022 v Říčanech. Livescore na http://vistasport.cz/VistaTV/VistaTV.
10.12.2022
Tenisová extraliga 2022 - vstupenky, TV, stream
Všechna utkání tenisové extraligy 2022 je možné sledovat na streamu www.vistasport.cz. Vstupenky na finálové utkání v pátek 16. prosince v tenisové haly Oáza Říčany si můžete koupit na Ticketportálu. Finálové utkání bude vysíláno živě v televizi na kanálu NOVA SPORT. Více na www.tenisovaextraliga.cz.
08.12.2022
Halové MČR mužů a žen vyhráli Černý a Tomajková
Matyáš Černý (2001, LTK Liberec) vyhrál halové mistrovství ČR pro sezónu 2023, které se hrálo na přelomu listopadu a prosince 2022. Ve finále porazil Antonína Bolardta (1998, TK Sparta Praha) 6:1, 6:4. Čtyřhru mužů vyhráli Mark Havlíček (2003, TK Most) a Jan Pleva (2001, TK Most). V kategorii žen se halovou mistryní ČR stala Kristýna Tomajková (2005, TK Agrofert Prostějov), která ve finále porazila Markétu Petruželovou (2000, LTK Liberec) 6:1, 6:1. Čtyřhru žen vyhrály Vanesa Šulcová (2004, VŠB TU Ostrava) a Tereza Polanská (1998, TK Slavia Plzeň). Hrací plány: muži, ženy.
05.12.2022
Oliveriusová a Dujka vyhráli turnaj Tennis Europe v Liberci
Sára Oliveriusová (2009, TE U14 26) vyhrála mezinárodní turnaj Tennis Europe hráček do 14 let v Liberci. V českém finále porazila Kristýnu Ďulíkovou 6:1, 6:1. Čtyřhru vyhrály Nikol Marie Jarolímková a Sára Oliveriusová. V kategorii chlapců zvítězil Dominik Dujka (2009, TE U14 129), který ve finále porazil Matěje Fejku 6:7(5), 6:4, 6:1. Čtyřhru vyhráli Matěj Fejka a Tomáš Krejčí.
04.12.2022
Gengel vyhrál turnaj mužů ITF $25,000 v Trnavě
Marek Gengel (1995, ATP 323) vyhrál mezinárodní turnaj mužů ITF dotovaný $25,000 ve slovenské Trnavě. Ve finále porazil Španěla Rincona 6:7(6), 6:3, 6:3. Marek získal 25 bodů do žebříčku ATP, což ho posune zhruba na pozici 282.
04.12.2022
Hindová došla do finále turnaje ITF $15,000 v Rakousku
Denisa Hindová (2002, WTA 634) došla do finále mezinárodního turnaje žen ITF dotovaného $15,000 v rakouském Oberpullendorfu. Ve finále nestačila na Chorvatku Cirič Bagarič 4:6, 2:6.
04.12.2022
Třetí titul v řadě! Menšík v egyptském finále dominoval, soupeři nadělil kanára
Teprve sedmnáctiletý český tenista Jakub Menšík se raduje ze zisku titulu na třetím turnaji ITF v řadě! Nejprve ovládl podnik v řeckém Heraklionu, pak se radoval z titulu v egyptském Šarm aš-Šajchu a na tom stejném místě byl tento týden úspěšný znovu. Ve finále dokonce nadělil Menšík Lotyši Strombachsovi (515.) ve druhém setu kanára. Výsledek finálového utkání zní 6:4, 6:0.
04.12.2022
Švojgr vyhrál svůj druhý turnaj ITF J5 v Maroku
Kryštof Švojgr (2006, ITF 616) vyhrál mezinárodní turnaj ITF hráčů do 18 let v marockém Sidi Kacem. Ve finále porazil Portugalce Saraivu 6:4, 6:1. Švojgr spolu se Šmejckým došli do finále čtyřhry.
04.12.2022
Hanzelín vyhrál turnaj ITF J3 v Lotyšsku
Filip Hanzelín (2006, ITF 365) vyhrál mezinárodní turnaj ITF J3 hráčů do 18 let v lotyšském Aizkraukle. Ve finále porazil Nora Budkova Kjaera 6:1, 6:4.
04.12.2022
Klimas vyhrál turnaj ITF J4 v Polsku
Jan Klimas (2006, ITF 737) vyhrál turnaj ITF J4 hráčů do 18 let v polském Lesznu. V českém finále porazil Vojtěch Valeše 1:6, 7:6(8), 6:1. Čtyřhru vyhrál Marek Pazdera a Jan Klimas.
04.12.2022
Junior Davis Cup i Junior Fed Cup vyhrály týmy z Prahy
JUNIOR FED CUP / JUNIOR DAVIS CUP - MEMORIÁL JANA TROČILA - Soutěž družstev oblastních tenisových svazů mladšího žactva vyhrály týmy Pražského tenisového svazu. Tým chlapců startoval ve složení Ondřej Kačín, Gabriel Michna, Tobiáš Zapský, kapitán Petr Otradovský. Vítězný tým dívek měl složení: Viktorie Krečíková, Justýna Reifová, Eva Halfarová a kapitánka Magdaléna Zemanová.
01.12.2022
Hänel došel do finále turnaje ITF J4 v Dubai
Tom Hänel (2006, ITF 1874) došel do finále mezinárodního turnaje ITF J4 hráčů do 18 let v Dubai. Ve finále nestačil na Bulhara Vasileva 1:6, 0:6.
30.11.2022
Sedmnáctiletý Menšík získal svůj třetí titul v kariéře
Velký talent českého tenistu, teprve sedmnáctiletý Jakub Menšík, se aktuálně nachází ve výborné formě. V egyptském Šarm aš-Šajchu dnes vybojoval titul na druhém turnaji v řadě a celkově už třetí v letošní sezóně i ve své zatím krátké profesionální kariéře. Ve finále Menšík zdolal ve dvou setech gruzínského tenistu Sabu Purtseladzeho.
30.11.2022
Doskočil vyhrál turnaj ITF J5 v Maďarsku
Martin Doskočil (2007, ITF 817) vyhrál mezinárodní turnaj ITF J5 hráčů do 18 let v maďarském Pecs. Ve finále porazil domácího Botonda Kisantala 6:4, 6:2.
30.11.2022
Pazdera došel do finále turnaje ITF J4 v Polsku
Marek Pazdera (2005, ITF 511) došel do finále mezinárodního turnaje ITF J4 v polské Pszczyně. Ve finále nestačil na domácího Jedrzejczaka 6:7(2), 2:6. Marek spolu s Jonášem Kučerou vyhrál i soutěž čtyřher.
20.11.2022
Švojgr vyhrál turnaj ITF J5 v Maroku
Kryštof Švojgr (2006, ITF 797) vyhrál mezinárodní turnaj ITF J5 hráčů do 18 let v marocké Oujda. Ve finále porazil Rusa Shpitu 6:3, 6:3. Švojgr spolu s Jakubem Šmejckým vyhrál i soutěž čtyřher.
20.11.2022
Palán vyhrál turnaj mužů ITF $25,000 v Indii
Dominik Palán (2000, ATP 466) vyhrál mezinárodní turnaj mužů ITF dotovaný $25,000 v indické Mumbaji. Ve finále porazil Japonce Matsudu 6:4, 6:4. Dominik získal 25 bodů do žebříčku ATP, což ho posune zhruba na pozici 374.
20.11.2022
Gengel vyhrál turnaj mužů ITF $25,000 v Egyptě
Marek Gengel (1995, ATP 333) vyhrál mezinárodní turnaj mužů ITF dotovaný $25,000 v egyptském Sharm ElSheikh. Ve finále porazil domácího Asrawy 6:3, 6:1. Gengel spolu s Němcem Rosenkranzem vyhrál i soutěž čtyřher.
20.11.2022
Menšík vyhrál turnaj mužů ITF $25,000 v Řecku
Jakub Menšík (2005, ATP 566) vyhrál mezinárodní turnaj mužů ITF dotovaný $25,000 v řeckém Heraklionu. Ve finále porazil Ukrajince Ovcharenka 6:4, 7:6(4). Jakub získal 25 bodů do žebříčku ATP, což ho posune zhruba na pozici 478.
20.11.2022
Urbanová vyhrála turnaj ITF J3 v Trnavě
Lucie Urbanová (2006, ITF 91) vyhrála mezinárodní turnaj ITF J3 hráček do 18 let ve slovenské Trnavě. Ve finále porazila Slovenku Pohankovou 7:5, 2:1 ret. Do finále čtyřhry došly Eliška Forejtková a Alena Kovačková. V kategorii chlapců do finále čtyřhry došel Filip Hanzelín spolu se Švédem Vinciguerrou.
20.11.2022
Macháč poslední krok v Helsinkách neučinil. Posun do stovky musí ještě počkat
Tomášovi Macháčovi se nepovedlo ve finských Helsinkách zvládnout nedělní finále a poslední krůček v honbě za ziskem titulu a posunem do první světové stovky neučinil. Ačkoliv do utkání o titul šel v roli favorita, na Švýcara Leandra Riediho nestačil. Českému tenistovi se nedařilo najít recept na hru soupeře, se kterým nakonec prohrál hladce 3:6, 1:6.
20.11.2022
Vocel došel do finále turnaje ITF $25,000 v Americe
Matěj Vocel (1997, ATP NR) došel do finále turnaje mužů ITF dotovaný $25,000 v americkém Columbusu. Ve finále nestačil na domácího Alexandera Bernarda 6:2, 1:6, 1:3 ret. Matěj získal 16 bodů do žebříčku ATP, což mu zajistí zhruba pozici 875.
20.11.2022
Krejčová vyhrála turnaj ITF J5 v Německu
Tereza Krejčová (2008, ITF 1073) vyhrála mezinárodní turnaj ITF J5 hráček do 18 let v německém Leimenu. Ve finále porazila Ukrajinku Sofiia Mykhailets (2007, ITF 759) 7:6(3), 6:2. Spolu s Ukrajinkou Polinou Humeniuk došly do finále čtyřhry.
14.11.2022
Next Gen ATP Finals: Lehečka nestačil v bitvě o titul na Američana Nakashimu
Turnaj mistrů do 21 let v sobotu vyvrcholil závěrečným zápasem, který měl i českého účastníka. Jiří Lehečka bohužel podlehl v souboji o cennou trofej americkému favoritovi Brandonu Nakashimovi ve třech setech. Svému soupeři tak nedokázal oplatit porážku ze základní skupiny.
13.11.2022
BJK Cup: Češky v semifinále nestačily na Švýcarky, rozhodlo se už ve dvouhrách
Sobota ve skotském Glasgow patřila semifinálovým zápasům Billie Jean King Cupu. Český tým prohrál v Emirates Areně se Švýcarskem 0:2. Karolína Muchová podlehla v prvním singlu Viktoriji Golubicové dvakrát 4:6. Karolína Plíšková následně nestačila v souboji týmových jedniček na Belindu Bencicovou po setech 2:6 a 6:7(6). Postup do finále slaví kromě Švýcarska ještě Austrálie, která vyřadila domácí Britky po obrovské bitvě 2:1 na zápasy.
13.11.2022
Obhajoba se nekoná. Krejčíková se Siniakovou v dramatickém finále Turnaje mistryň neudržely nadějné vedení
Jen krůček od obhajoby titulu byly na Turnaji mistryň v americkém Fort Worthu Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. V souboji dvou neporažených párů prohrály favorizované Češky ve strhujícím finále s Veronikou Kuděrmetovovou z Ruska a Elise Mertensovou z Belgie. Po nepovedeném úvodním setu, v němž duo K+S uhrálo jen dva gemy, ve druhém dějství zabralo a vynutilo si rozhodující supertiebreak. V tom vedly vítězky tří letošních grandslamů už 7:2, jenže poté ztratily šest výměn v řadě a zakrátko poměrem 2:6, 6:4 a 9:11 i celý zápas.
09.11.2022
Hrdinková došla do finále turnaje žen ITF v Turecku
Denise Hrdinková (2003, WTA 860) došla do finále mezinárodního turnaje žen ITF v turecké Antályi. Ve finále nestačila na Rusku Zolotarevu 1:6, 0:6.
06.11.2022
Skvostná neděle Vondroušové! Napřed singlový titul po pěti letech, pak zkompletovaný double
Markéta Vondroušová dotáhla své působení na turnaji ITF v anglickém Shrewsbury až k první singlové trofeji od roku 2017! Česká tenistka v nedělním finále proti Němce Evě Lysové zvítězila za 75 minut po setech 7:5, 6:2 a získala celkově svou devátou trofej mezi profesionálkami. Později odpoledne pak spolu s Miriam Kolodziejovou zkompletovala double.
06.11.2022
Juniorky na titul nedosáhly, ve finále padly s Američankami. Junioři obhájili páté místo
Juniorské týmové soutěže v turecké Antalyi jsou u konce. Během nedělního programu se české tenistky v Billie Jean King Cupu postavily k finálovému utkání proti Spojeným státům, na titul ale nedosáhly. S Američankami prohrály 0:2. Výběr českých juniorů v Davis Cupu naopak zakončil své působení v Turecku výhrou, když obhájil loňské páté místo.
06.11.2022