Český tenisový svaz

Vítězství je pro mě sladkou tečkou za sezonou, usmívá se spokojená Štruplová

05.12.2023

Svůj druhý sezonní titul vybojovala na posledním letošním turnaji v italském lyžařském středisku Selva Gardena devatenáctiletá Julie Štruplová a poprvé v kariéře se posune do první světové třístovky. Tím splnila svůj letošní cíl. „V příštím roce bych si už ráda zahrála na grandslamových turnajích, alespoň kvalifikace,“ věří talentovaná Češka s tím, že by se nejraději probojovala už na Roland Garros.

Letos jste v dubnu vyhrála turnaj v turecké Antalyi. Druhý titul přišel až teď v prosinci. Nebylo to čekání trochu delší, než jste čekala?
Čekání bylo dlouhé, ale dočkala jsem se. Asi bych to neměnila. Byla to hodně dramatická sezona. Letos jsem byla kromě titulu v Antalyi na dalších pěti turnajích ve finále, často na pětadvacítkách, ale podařilo se mi vyhrát až na posledním letošním turnaji. Asi je lepší sezonu zakončit takhle vítězně, než končit prohrou. Jsem ráda za všechny úspěchy v letošní sezoně, ale takhle je to taková sladká tečka.

V poslední době se vám příliš nedařilo. V jakém rozpoložení jste do Itálie přijížděla? A jak se vám líbily tamní podmínky?
Teď na konci sezony jsem se sebou byla hodně nespokojená. Byl na mě docela vyvíjený tlak, abych se dostala do první třístovky, a asi jsem chtěla až moc, což nebylo pro mou psychiku úplně dobré. Už při příjezdu jsem se ale cítila docela v klidu, možná jsem byla i trochu rezignovaná a už jsem moc nevěřila, že se mi to povede. Tréninkové kurty tu byly úplně jiné než ty zápasové, z čehož jsem byla trochu v šoku. Při prvním zápase se mi ale podařilo si na povrch zvyknout a srovnala jsem se i s míči, které v téhle vysoké výšce 1600 metrů nad mořem létaly naprosto šíleně. V každém zápase jsem se zlepšovala a vyrovnala jsem se i s nataženým stehnem ve čtvrtfinále.

V prvním kole vás čekala Japonka Ajumi Košiišiová, kterou jste porazila 6:4, 6:2. Co vám tento zápas pověděl? Cítila jste už od začátku, že byste mohla dojít daleko?
Tu holku jsem úplně neznala. Podle obličeje jsem ji poznala, ale nevěděla jsem, jak hraje. Japonky jsou obecně zaťaté a dobře se pohybují. Věděla jsem, že mě nečeká nic snadného. Cítila jsem, že soupeřka je na beton více zvyklá, než jsem třeba já. Pro mě to byl teprve devatenáctý zápas na betonu v mé celé mezinárodní kariéře mezi ženami. Šla jsem na kurt s tím, že bych měla být lepší, nebyl to úplně špatný los. Hrála jsem útočněji, dobře jsem podávala a nutila jsem soupeřku k chybám. Byl to dobrý začátek turnaje.

Nejhladší pro vás bylo druhé kolo, v němž jste změřila síly s o tři roky starší Belgičankou Clarou Vlasselaerovou, která předtím porazila zkušenou Ozgenovou z Turecka…
Tuhle hráčku jsem viděla úplně poprvé v životě. Vůbec jsem nevěděla, o koho se jedná. Hrála první kolo po mě, ale v hale byla taková šílená zima, že jsme jeli co nejdříve po zápase na hotel a do tepla. Měřila asi metr devadesát a její servis byl, jako když kopne kůň. Svou hrou mě hodně překvapila a nebyla to vůbec snadná protihráčka. Musím ale uznat, že tenhle zápas byl spolu se semifinále asi to nejlepší, co jsem na turnaji předvedla.

Ve čtvrtfinále jste se skoro tři hodiny trápila s Amarni Banksovou z Velké Británie. Ve druhém setu se zdálo, že je hotovo, ale nakonec to bylo ještě velké drama…
Byl to těžký a taky nejdelší zápas, ale určitě nebyl nejtěžší na turnaji. Bylo to hodně na houpačce. V prvním setu jsem prohrávala 3:5, ale pak jsem vyhrála šest gemů v řadě a otočila jsem na 7:5 a 2:0. Držela jsem si servis až do stavu 5:4, ale pak zakročila rozhodčí, která se rozhodla, že si chce na umpiru ještě chvilku posedět… Vedla jsem 30:0 a 40:30. Soupeřka otočila na mou nevýhodu a pak jsem zahrála kraťas a soupeřka kopečkem poslala míč deset nebo patnáct centimetrů za. Jen jsem to plácla přes síť a rozhodčí ukázala, že to byl dobrý míč. Soupeřka pak zahrála smeč, na kterou jsem už nereagovala. Tam jsem měla trochu psychický úlet a rozhodčí jsem trochu seřvala a řekla jí, že by vůbec neměla mít rozhodcovskou licenci. Pak jsem se s tím úplně nesrovnala a za dvě minuty i s výměnou stran to bylo 5:7. Po setu jsem šla na záchod a dvě minuty jsem tam měla tak trochu “break down”. Byla jsem hodně rozsypaná. Byla jsem tak blízko tomu to dohrát a rozhodčí mi to nedovolila. Naštěstí jsem to v sobě našla, ale bylo to trochu s přemlouváním. Třetí set už byl hodně dobrý.

Během čtvrtfinálového zápasu se zdálo, že jste trochu zraněná. Jak jste se s tím vypořádávala?
Někdy za stavu 5:3 ve druhém setu jsem šla na returnu do velkého rizika, hodně se tam natáhla a zaplakalo stehno. Po zbytek turnaje jsem si musela stehno vázat, abych předešla většímu zranění. Naštěstí pak to zranění nebylo tak hrozné. Původně jsem si myslela, že to bude horší.

V semifinále vás čekala zkušená devětadvacetiletá Kathinka von Deichmannová z Lichtenštejnska. Prohrála jste poměrně hladce první set, v rozhodující sadě jste pak ztrácela 1:3. V čem byla soupeřka nebezpečná?
Těmi zkušenostmi byla hodně nepříjemná. Bylo to, jako kdybych hrála proti trenérovi. Věděla přesně, jaké mám slabiny a kam mi to má zahrát. Držela se pečlivě své taktiky, ale naštěstí nebyla tak silná ze svého bekhendu, což mi vyhovovalo, protože jsem jí mohla hrát můj silný bekhend cross. Oproti Banksové nebo Vlasselaerové nehrála s takovou razancí, ona mnohem více umisťovala své údery a hrála hodně zkušeně. Měla také až nechutně dobrý pohyb.

Ke konci se mi trochu zdálo, že zápas je tak trochu šachová partie…
Ke konci jsem už v sobě hledala poslední zbytky sil. Dala jsem do toho úplně všechno a sotva jsem po zápase došla na lavičku. Jakmile dopadla ta moje poslední smeč, všechno z mého těla mentálně i fyzicky odešlo. Celé tělo zkolabovalo a měla jsem baterku vybitou na nula procent. Tohle byl určitě můj nejtěžší zápas na turnaji. Byla jsem to já, kdo musel tvořit a tlačit, což úplně není moje parketa. Byla jsem spokojená, že jsem to dokázala dohrát do konce, i když mě to stálo úplně všechny síly. První set neměl vůbec takhle být. Bylo to 2:6, ale už v prvním gemu jsem vedla 40:0 na returnu a ztratila ho. Musela jsem si trochu zvyknout na to, že v tomhle zápase musím udávat tempo já a ne soupeřka. Pak jsem se rozehrála a vedla 5:1 ve druhém setu. Ve třetím jsem promarnila na začátku spoustu šancí a místo 1:3 to mohlo být i 4:0. Potřebovala jsem znovu zapnout spínač, že ještě není konec. Po druhém setu jsem si říkala, že už to bude lehké, ale kulové. Důležité bylo, že jsem dokázala udržet servisy na 2:3 a pak na 5:4 (za stavu 1:3 prohrávala Štruplová 0:30, za stavu 4:4 čelila brejkbolu – pozn. red.).

Sobotní finále bylo oproti zápasu s Lichtenštejnkou procházkou růžovou zahradou. Polku Martynu Kubkovou jste porazila hladce 6:2, 6:2. Tak jste si to si představovala, že?
Naštěstí jsem posbírala všechny síly, které jsem v sobě našla. Říkala jsem trenérům, že musím hrát krátký zápas a udržet to v každém případě pod dvěma hodinami, spíše však pod hodinou a půl. Kdyby šel zápas do tří setů, asi bych tahala za kratší konec. Řekla bych, že soupeřka nehrála svůj nejlepší zápas, po celou dobu jsem ale cítila, že hraju lépe a lépe se i hýbu. Zvládala jsem returnovat ty její bomby ze servisu a naštěstí to vyšlo.

Nemám vás zaškatulkovanou úplně jako tenistku do haly, tedy alespoň do této chvíle tomu tak nebylo. Co tady bylo jinak? Byla jste silnější v hlavě než jindy? Nebo vám seděly nestandardní podmínky v italském lyžařském středisku? Nebo to bylo tím, že jste byla uvolněnější, když šlo o váš poslední turnaj sezony?
Myslím, že to byla souhra úplně všeho. Všechno to zapadlo do sebe. Byla jsem uvolněná. Od konce září jsem se dost trápila. Spousta lidí mi říkala, ať už ukončím sezonu a raději udělám nějakou pořádnou přípravu. Já se hnala za tou třístovkou jako vyšinutá a pak jsem stejně přijela z turnajů po dvou či třech kolech, někdy ani to ne. Říkala jsem si, že to bylo zbytečné, mohla jsem běhat kopečky a pořádně trénovat, ale já pořád chtěla hrát. Kurty mi tu sedly, ale mentálně jsem určitě odehrála nejlepší turnaj svého života. Ubránila jsem se negativním myšlenkám a to je s trenéry náš celoživotní cíl – dostat se do tohohle módu. Trenéři tak ze mě měli jednou za rok taky radost.

Na turnaji v kyperském Limassolu jste předtím uhrála v prvním kole jen čtyři gemy se Švýcarkou Kungovou, která hned poté vypadla. Na druhou stranu jste vyhrála čtyřhru. V jaké jste vůbec byla formě?
Čtyřhra pro mě byla příjemné odreagování. Celou sezonu jsem hrála hrozně málo deblů. Byla to pro mě příjemná změna a dostala jsem se do příjemné týmové nálady. Hrála jsem teď v deblu dva turnaje a oba jsem vyhrála s vítězkami turnajů v singlu (v Solarinu vyhrála Štruplová po boku Klimovičové, v Limassolu po boku Belgičanky Vandewinkelové – pozn. red.). Byla jsem pro své spoluhráčky spíše taková podpora nebo druhá radost. Ta druhá výhra mi pak darovala tetování. I díky tomu jsem pak odreagovala hlavu od tlaku.

Prosím? Vy jste se nechala tetovat?
Upsala jsem se tomu, že pokud vyhrajeme v Limassolu debla, nechám se tetovat. Hlavou jsem už byla úplně mimo vesmír. Když jsem viděla svou hru v singlu, tak jsem už po druhém dni věděla, že odlétám. V prvním kole jsme měly třetí nasazené Rusky, o kterých jsem věděla, že hrají strašné peklo. Zacharovová postoupila do semifinále singla a hrála strašně dobře. Na obědě jsem pronesla, že jsem tak šílená, že jsem schopná si dát tetování, když turnaj vyhrajeme. Dohrála jsem turnaj esem, tak mám teď eso na pravém boku.

To první kolo jste vyhrály proti Jatčenkové a Zacharovové 10:8 v supertiebreaku. To byl asi základ… Hlavně jsme vedly 5:1 a prohrály jsme první set 5:7. To bylo výborné. Bylo to s výkyvy, ale zvládly jsme to.

I předtím v Solarinu se vám v singlu tolik nedařilo. Obecně od konce září mi přišlo, že se vám příliš nedaří…
Ani bych neřekla, že bych něco drasticky změnila. Spíš jsem se vždycky nějakou blbostí rozhodila a odešla jsem. Moc jsem od září netrénovala. Jela jsem turnaje nejdřív pět týdnů v řadě, pak další tři v kuse. Přijela jsem, dostala vytknuto, že málo trénuju a pořád hraju, ale já se hnala pořád za tím, abych se dostala do první třístovky na světě. Chtěla jsem hrát co nejvíc turnajů, abych měla co nejvíc šancí se tam dostat. Teď zpětně vidím, že se to asi nevyplatilo, ale asi to tak mělo být.

V Selva Gardeně to pro vás byl poslední turnaj sezony?
Ano, přesně tak. Byla to pro mě taková třešnička na dortu. Ještě teď budu hrát polskou ligu a českou extraligu. Pak konec, šmytec.

Inspirovaly vás k vítězství na turnaji nějak vaše kamarádky Klimovičová s Šalkovou, které také sezonu zakončily triumfy? Linda Klimovičová vás vždycky pomstila v Solarinu. Pokaždé porazila vaši přemožitelku a turnaj vyhrála. S vámi ovládla i turnaj v deblu. Skvělý závěr sezony měla i Dominika Šalková, která si dokonce vybojovala letenku do Melbourne.
Vždycky je to dobrá motivace, když vidíte, že holky kolem vás mají úspěchy. Zdravé odhodlání se k tomu trochu připojit tam určitě bylo. Linda si ten kurt v Solarinu snad postavila. Neskutečně jí seděl a bylo neuvěřitelné, co na něm předváděla. Všichni se tam s tím praly a ona přišla a vystřílela to tam tak, jako by to bylo udělané přímo pro ni. Dva turnaje člověk se štěstím nevyhraje. Domča měla výborné výsledky celou sezonu a v Seville jsem s ní byla jako takový travel kouč. Holky si to moc zaslouží. Dávají mi naději, že je to možné.

Jak byste zhodnotila letošní sezonu?
Vždycky to může být lepší. Dali jsme si cíl být do třístovky a ten jsme nakonec splnili. V příští sezoně budu makat ještě víc a náš cíl je teď postup na Roland Garros, aspoň tedy kvalda (smích). Kdyby těch finálových výher na turnajích bylo víc, bylo by to samozřejmě ještě veselejší. I tak je ale dobré, že jsem neměla nějaká hlušší místa na moc dlouho.

Letos jste postoupila hned do sedmi finále, ale jen dvakrát jste dokázala uspět. Mrzí vás to?
V Antalyi jsem dvakrát těsně prohrála, jednou na tři sety, podruhé těsně ve dvou. Tam jsem ještě nebyla úplně zaběhlá a trochu mi chyběly zkušenosti. Loňský Frýdek byl alespoň doma, tady jsem byla sama daleko od rodiny a trenérů. V rakouském Villachu jsem byla blízko, ale soupeřka Kalievová byla výborná a teď už hraje grandslamy. V německém Aschaffenburgu jsem proti Benoitové nebyla blízko. Tam jsem to vystřílela a bojovala jsem z posledních zbytků sil. Nejvíc mě mrzí Frýdek-Místek. Kdyby se mi to podařilo obhájit, to by byl sen, který se nesplnil. Mám z Frýdku dvoje náušnice. Nemůžu mít doma dvoje stejné (smích). Ve Frýdku Silvia Ambrosiová otočila zápas z mečbolů za stavu 0:5. Já šla na kurt po ní a Silvia mi říkala, ať taky hraju dlouho a vyrovnám ty časové handicapy a Šinikovová mi pak vzdala za deset minut za stavu 2:1. V tom finále to pak ale byl úplný výstřel. Vůbec jsem to nezvládla. To je největší škoda téhle sezony.

Máte už nějaký plán na příští sezonu? Chcete se poprat o účast v kvalifikaci na French Open...
Poslední zimy jsem vždycky promarodila. Vždyť tohle byl teprve můj devatenáctý zápas na betonu mezi ženami. Loni jsem musela jít na antuku, protože jsme vždycky začali na betonu a hned přišlo zranění. Spíš jsme létali po doktorech než po turnajích. Díky antuce jsem ale mohla být více v teple, což bylo pro mé svaly přirozenější. Příští rok bych chtěla začít hrát turnaje na začátku února. Mám tam ale maturitu, takže to bude příští rok hodně zajímavé.

Zdroj: www.tenisovysvet.cz

Zpravodajství z oblasti českého tenisu
OPTIM TOUR 2017: Petr Nouza vyhrál zaslouženě áčko v Liberci

Petr Nouza (SK Hamr) si poradil se všemi soupeři na rychlém povrchu v Liberci. K tomu ještě se svým trenérem Davidem Škochem ovládli soutěž čtyřhry. Výsledky.

31.01.2017
Juniorský turnaj ITF4 na Štvanici vyhrála Lavičková

Kristýna Lavičková (2002, ITF 288) vyhrála mezinárodní turnaj ITF Grade 4 v Praze na Štvanici. Ve finále porazila nejvýše nasazenou Dánku Helmi (2000, ITF 216) 6:2, 6:2. Soutěž čtyřher dívek vyhrál švanický pár Bužková/Laboutková, které ve finále porazily italský pár La Rocca/Rossi 6:1, 7:5. Ve čtyřhře chlapců byl úspěšný Dominik Křipský, který spolu s Němcem Strombachsem ve finále porazili britský pár McHugh/Steward 6:2, 3:6, 10:8. Výsledky.

29.01.2017
Šafránek vyhrál pětadvacítku v Kazachstánu

Václav Šafránek (1994, ATP 256) vyhrál mezinárodní turnaj mužů ITF dotovaný $25,000 v kazaš­wském Aktobe. Ve finále porazil Ukrajince Manafova (1993, ATP 360) 7:6(5), 7:6(2) a získal 27 bodů do žebříčku ATP. Výsledky.

29.01.2017
Winter Cup 12&U: Kvalifikace v Hrádku a Rakovníku

V Hrádku nad Nisou a Rakovníku se ve dnech 27.-29. ledna konají kvalifikační skupiny Winter Cupu 2017. Česká republika bude bojovat v těchto sestavách: Jakub Menšík, Marek Pazdera, Vojtěch Petr a Katrin Pávková, Lucie Havlíčková, Nikola Bartůňková. Výsledky chlapci. Výsledky dívky.

28.01.2017
Titul ve čtyřhře na Australian Open 2017 má Šafářová

Svůj čtvrtý grandslamový triumf ve čtyřhře získala Lucie Šafářová, která s Američankou Bethanií Mattek-Sands otočila duel proti česko-čínskému páru Hlaváčková – Peng a zvítězila 6:7(4), 6:3, 6:3. Šafářová s Mattekovou-Sandsovou triumfovaly v Melbourne už podruhé, poprvé se jim to podařilo v roce 2015.

27.01.2017
České finále čtyřhry. Vyhraje Šafářová nebo Hlaváčková? Plíšková končí

Turnaj ženské čtyřhry na grandslamovém Australian Open bude mít českou vítězku. Do finále se probojovala Andrea Hlaváčková s Číňankou Peng a Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattek-Sands. Ve čtvrtfinále dvouhry pro změnu skončila Karolína Plíšková. Karolína nestačila na Chorvatku Mirjanu Lučič-Baroni 4:6, 6:3, 4:6.

25.01.2017
AO 2017: Karolína Plíšková je ve čtvrtfinále, porazila Gavrilovou

Bez větších problémů postoupila Karolína Plíšková do čtvrtfinále Australian Open 2017. Česká jednička porazila domácí Dariu Gavrilovou 6:3 6:3 a v dalším kole ji čeká překvapení turnaje Chorvatka Mirjana Lucic-Baroni. Barbora Strýcová nestačila na Serenu Williams, se kterou sehrála vyrovnaný souboj 5:7 4:6.

23.01.2017
LIVESCORE: I.ČLTK Cup 2017 - juniorský turnaj na Štvanici

Na Štvanici se od pondělí 23. ledna hraje kvalifikace na mezinárodní turnaj ITF4 hráčů a hráček do 18-ti let I.ČLTK Cup 2017. V kvalifikaci startuje 19 českých chlapců a 14 českých dívek. LIVESCORE. Výsledky.

23.01.2017
Vondroušová vyhrála patnáctku ve Štutgartu

Markéta Vondroušová (1999, WTA 420) vyhrála mezinárodní turnaj žen dotovaný $15,000 v německém Štutgartu, kde ve finále porazila Němku Zaju (1991, WTA 307) 3:6, 6:2, 6:1. Společně s Miriam Kolodziejovou vyhrály i soutěž čtyřhry. Výsledky.

22.01.2017
ITF1 ve Vestci vyhráli Davidovich Fokina a Rakhimova

Mezinárodní turnaj ITF Grade 1 ve Vestci u Prahy zná své vítěze. Mezi chlapci vyhrál nejvýše nasazený Španěl Davidovich Fokina, který ve finále porazil Ukrajince Mshtakova 6:7(4), 6:4, 6:3. V kategorii dívek vyhrála Rakhimova, která ve finále porazila Rusku Charaevu 7:5, 6:0. Výsledky.

22.01.2017
TE 2 do 14-ti let v Milovicích vyhráli Kračman a Šafářová

Vítězi mezinárdního turnaje TE 2 do čtrnácti let v Milovicích se stali Michal Kračman (2003, TK Olymp Praha) a Zdena Šafářová (2003, TJ Spoje Praha). Kračman, který prošel kvalifikací ve finále porazil Aleksandera Orlikowskeho z Polska 6:1 6:4. Šafářová si v českém finále poradila s Agátou Černou (2004, I.ČLTK Praha) 6:1 6:2. Výsledky.

22.01.2017
Beránková došla do semifinále ITF1 ve Vestci

Karolína Beránková (2000, ITF 98) došla do semifinále mezinárodního juniorského turnaje ITF Grade 1 ve Vestci u Prahy. Ve čtvrtfinále Karolína smetla první nasazenou Rusku Grachevu 6:2, 6:0, semifinále Karolína nestačila na Rusku Rakhimovu 3:6, 3:6. Za postup do semifinále Karolína získala 80 bodů do žebříčku ITF, což jí posune někam k 70. místu. Výsledky.

21.01.2017
AO 2017: Karolína Plíšková otočila zápas s Ostapenko, Strýcová porazila Garciu

Karolína Plíšková se na postup do čtvrtého kola Australian Open nadřela. Turnajová pětka zdolala Lotyšku Ostapenko 4:6 6:0 10:8, když ve třetím setu musela odvrátit stav 2:5. V boji o čtvrtfinále čeká Karolínu domácí Daria Gavrilova. Do čtvrtího kola postoupila také Barbora Strýcová, která porazila Caroline Garcia z Francie 6:2 7:5. Bára se v osmifinále střetne se Serenou Williams.

21.01.2017
AO 2017: Berdych končí ve 3. kole s Federerem, neuhrál ani set

Poslední český hráč v mužské části pavouka končí na Australian Open ve třetím kole. Tomáš Berdych nestačil na Rogera Federera, kterému podlehl 2:6 4:6 4:6. Rozjetý Švýcar předvedl skvělý výkon, na který turnajová desítka nenašla odpověď.

20.01.2017
Fed Cup: Proti Španělkám zažije debut Kateřina Siniaková

Petr Pála nominoval tým na utkání Fed Cupu proti Španělsku. V Ostravě nastoupí Karolína Plíšková, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Lucie Šafářová. Zápas prvního kola se bude konat 11.-12. února 2017 v Ostravě.

20.01.2017
AO 2017: Kristýna Plíšková nestačila ve 3. kole na Kerber

Ve třetím kole Australian Open končí cesta Kristýny Plíškové Australian Open 2017. Česká tenistka nestačila na světovou jedničku Angelique Kerber ve dvou setech 0:6 4:6. Dnes se ještě v Melbourne představí Tomáš Berdych, který vyzve Rogera Federera.

20.01.2017
AO 2017: Karolína Plíšková hladce ve 3. kole, vyhrála i Strýcová

I druhý zápas Australian Open 2017 zvládla Karolína Plíšková bez zaváhání, když Rusce Blinkové povolila pouze dvě hry a po setech 6:0 6:2 postoupila do třetího kola. Tam na ni čeká Jelena Ostapenko (WTA 39). Dál jde i Barbora Strýcová, která vyřadila Němku Petkovic 6:0 7:5. Její soupeřkou teď bude Caroline Garcia z Francie. Ve druhém kole končí Radek Štěpánek, který na Francouze Goffina neuhrál ani set.

19.01.2017
AO 2017: Berdycha čeká ve třetím kole Federer, Kristýnu Plíškovou světová jednička

Tomáš Berdych (1985, ATP 10) a Kristýna Plíšková (1992, WTA 58) si zahrají třetí kolo Australian Open. Plíšková na grandslamu v Melbourne porazila sedmadvacátou nasazenou Irinu Begu z Rumunska 6:4, 7:6(8) a ve třetím kole vyzve světovou jedničku a obhájkyni titulu Angelique Kerber (1988, WTA 1). Desátý nasazený Berdych si poradil s Američanem Ryanem Harrisonem 6:3, 7:6(6), 6:2 a jeho dalším soupeřem bude Švýcar Roger Federer.

18.01.2017
OPTIM TOUR 2017: Přibylová vyhrála překvapivě áčko v Liberci

Vítězkou turnaje A žen v Liberci se stala Veronika Přibylová (1999, SK HAMR). Přibylová ve finále porazila Terezu Polanskou (1998, TK Škoda Plzeň) 6:1 6:0. Ve čtyřhře se radovala dvojice Jarošová, Svobodová. Výsledky.

17.01.2017
Berdych a Kristýna Plíšková postoupili do 2. kola Australian Open

První hrací den Australian Open 2017 zasáhli do hry tři čeští tenisté. Do druhého kola se podařilo postoupit Tomáši Berdychovi, kterému po vyhraném setu 6:1 vzdal kvalifikant Luca Vanni. Kristýna Plíšková se naopak na postup nadřela, když zdolala Viktoriji Golubic 6:3 2:6 6:4. V prvním kole končí Kateřina Siniaková, která po boji nestačila na Julii Goerges 6:3 3:6 4:6.

17.01.2017
Tři Češky a Štěpánek zvládli první kolo Australian Open

Karolína Plíšková, Lucie Šafářová a Barbora Strýcová mají úspěšně za sebou úvodní kolo Australian Open 2017. Plíšková na centr kurtu smetla Španělku Sorriber Tormu 6:2 6:0, Šafářová utekla z devíti mečbolů Yanině Wickmayer a Strýcová si poradila s kvalifikantkou Kulichkovou 6:3 6:2. Mezi muži postoupil Radek Štěpánek, který po úspěšné kvalifikaci porazil Dmitryho Tursunova bez ztráty setu. Končí Jiří Veselý, jež podlehl Gaelu Monfilsovi ve třech setech, a Adam Pavlásek, který nestačil na Andrewa Whittingtona startujícího na divokou kartu.

17.01.2017
Juniorský turnaj ITF1 ve Vestci u Prahy

Ve Vestci u Prahy se od pondělí 16. ledna hraje hlavní soutěž mezinárodního juniorského turnaje ITF1 hráčů a hráček do 18-ti let. Jedná se o nejvyšší juniorský turnaj ITF v ČR. V hlavní soutěži startuje 48 chlapců a 48 dívek, z toho 13 českých chlapců a 7 českých dívek. Výsledky. Stream: kurt 1, kurt 2, kurt 3.

15.01.2017
Turnaj Tennis Europe do 16-ti let v Milovicích vyhráli Krumich a Nováková

V Milovicích skončil mezinárodní turnaj Tennis Europe Grade 2 hráčů a hráček do 16-ti let. Ve dvouhře chlapců zvítězil Martin Krumich (2002, TK Sparta Praha), který ve finále porazil italského kvalifikanta Margaroliho 3:6, 6:1, 6:3. Ve dvouhře dívek zvítězila Klára Nováková (2002, TK Slavia Plzeň), která v českém finále porazila Petru Csabi 7:5, 6:1. Výsledky.

15.01.2017
Monika Kilnarová došla do finále $15,000 na Martiniku

Z kvalifikace do finále dvouhry se na turnaji žen s dotací $15,000 na Martiniku probojovala Monika Kilnarová (1999, WTA 875). Česká hráčka ve finále nestačila na Mexičanku Giulianu Olmos (WTA 720) 5:7 1:6 a svůj první titul tak nezískala. Výsledky.

15.01.2017
Rosol vyhrál halové mistrovství ČR v Plzni

Lukáš Rosol (1985, AT 113) je halovým mistrem ČR pro rok 2017. Halové mistrovství v kategorii mužů, které se již tradičně koná v Plzni, vyhrál Lukáš Rosol bez ztráty setu. Ve finále nejvýše nasazený Rosol porazil druhého nasazeného Jana Hernycha 6:3, 6:4. Výsledky.

14.01.2017
AO 2017: Štěpánek postoupil do hlavní soutěže, Šátral ne

Z kvalifikace postoupil do hlavní soutěže Australian Open 2017 v českých hráčů pouze Radek Štěpánek (1978, ATP 102), který ve finále kvalifikace porazil Australana Smithe (1989, ATP 228). Jan Šátral (1990, ATP 165) nestačil na Itala Vanniho (1985, ATP 160) 6:2, 4:6, 4:6. Z kvalifikace žen se neprobojovala do hlavní soutěže žádná česká hráčka.

14.01.2017
Strýcová v Syndney prohrála v semifinále, Veselý v Aucklandu ve čtvrtfinále

Jiří Veselý (1993, ATP 54) skončil na turnaji ATP 250 v Aucklandu ve čtvrtfinále, kde prohrál s osmým nasazeným Marcosem Baghdatisem z Kypru 2:6, 4:6. Barbora Strýcová (1986, WTA 19) v semifinále turnaje WTA Premier v Sydney nestačila na Agnieszku Radwaňskou (1989, WTA 3) 1:6, 2:6.

12.01.2017
Barbora Strýcová porazila Wozniacki a je v semifinále v Sydney

Třetí vítězství si na turnaji WTA v Sydney připsala Barbora Strýcová, která po Makarové a Vinci porazila také turnajovou desítku Dánku Wozniacki a postoupila do semifinále. Tam ji čeká vítězka duelu Radwanska – Duan.

11.01.2017
Halové mistrovství ČR mužů 2017 v Plzni

Od úterý 10. ledna se v Plzni hraje halové mistrovství ČR v kategorii mužů pro rok 2017. Hlavní hvězdou a nejvýše nasazeným hráčem turnaje je Lukáš Rosol (1985, ATP 113), druhým nasazeným je bývalý 59. hráč žebříčku ATP Jan Hernych (1979, ATP 425). Výsledky a program dne.

09.01.2017
Karolína Plíšková vyhrála turnaj WTA v Brisbane

Karolína Plíšková (1992, WTA 6) vyhrála turnaj WTA Premier v australském Brisbane, když ve finále porazila Francouzku Alize Cornet (1990, WTA 41) 6:0, 6:3. Pro Karolínu je to sedmý titul na okruhu WTA ve dvouhře a vítězstvím se posune na páté místo žebříčku WTA.

07.01.2017
Siniaková v Šen-čenu získala první titul ve dvouhře

Kateřina Siniaková (1996, WTA 52) získala na turnaji v Šen-čenu svůj první titul na okruhu WTA ve dvouhře. Kateřina ve finále porazila Američanku Alison Riske (1990, WTA 39) 6:3, 6:4.

07.01.2017
Karolína Plíšková porazila Svitolinu a je v Brisbane ve finále

Karolína Plíšková (1992, WTA 6) v Brisbane postoupila do finále turnaje WTA Premier. V semifinále Karolína porazila Ukrajinku Elinu Svitolinu (1994, WTA 14) 6:2, 6:4 a ve finále ji čeká Francouzka Alize Cornet (1990, WTA 41).

06.01.2017
Siniaková v Šen-čenu postoupila do finále

Kateřina Siniaková (1996, WTA 52) postoupila do finále tenisového turnaje v Šen-čenu. V dnešním semifinále zdolala třetí nasazenou Britku Johannu Kontu (1991, WTA 10) 1:6, 6:4, 6:4. Ve finále ji čeká Američanka Alison Riske (1990, WTA 39).

06.01.2017
Siniaková vyřadila Halepovou, Strýcová Šafářovou

Kateřina Siniaková (1996, WTA 52) vyřadila ve druhém kole turnaje v Šen-čenu světovou čtyřku a nasazenou dvojku Simonu Halepovou (1991, WTA 4) po setech 6:3, 4:6, 7:5. Pro Siniakovou to bylo první vítězství nad soupeřkou z elitní světové desítky. Barbora Strýcová (1986, WTA 20) porazila na turnaji v Aucklandu po Barboře Štefkové další krajanku Lucii Šafářovou (1987, WTA 62) 7:5, 3:6, 7:6(4) a ve čtvrtfinále jí čeká Američanka Lauren Davisová.

04.01.2017
Štěpánek je v Dauhá ve čtvrtfinále, Berdych porazil Veselého

Tomáš Berdych (1985, ATP 10) zvládl ve 2. kole tenisového turnaje v Dauhá české derby s Jiřím Veselým (1993, ATP 55) a po setech 7:6(5), 1:6, 6:1 postoupil do čtvrtfinále. V Kataru se dostal do čtvrtfinále i Radek Štěpánek (1978, ATP 100), který porazil Belgičana Arthura de Greefa (1992, ATP 134) 6:3, 6:2 a v dalším kole si zahraje se Srbem Novakem Djokovičem.

04.01.2017
Rosol bude hrát halové mistrovství ČR v Plzni

Daviscupový reprezentant Lukáš Rosol (1985, ATP 113) bude hrát halové mistrovství ČR mužů v Plzni, které začíná od úterý 10. ledna v Plzni. Mistrovství má celkovou dotaci 140 tis. Kč a vítěz si přijde na 50 tis. Kč. Kromě Lukáše Rosola budou v Plzni startovat i další kvalitní hráči jako např. Jan Hernych, Jan Mertl, Robin Staněk nebo Marek Jaloviec. Seznam přihlášených.

03.01.2017
Hopman Cup: Pavlásek s Hradeckou porazili Australany

Lucie Hradecká a Adam Pavlásek mají na Hopmanově poháru první výhru. Český pár po prohře s USA v úterý v Perthu porazil domácí Australany 2:1 na utkání. Pavlásek v úvodní dvouhře nestačil na Kyrgiose 5:7, 4:6, ale k obratu zavelela Lucie Hradecká, která porazila Gavrilovu 4:6, 6:4, 6:4. V závěrečném mixu česká dvojice porazila tu australskou 3:4, 4:3, 4:2. Výsledky.

03.01.2017
Hopman Cup: Hradecká s Pavláskem prohráli s USA 0:3

Čeští reprezentanti zahájili Hopmanův pohár porážkou proti týmu USA. Lucie Hradecká nestačila na Coco Vandeweghe 4:6, 2:6 a Adam Pavlásek prohrál s Jackem Sockem 5:7, 6:3, 3:6. Ve smíšené čtyřhře Hradecká s Pavláskem nestačili na pár Vandeweghe/Sock 4:2, 2:4, 1:4 a tím prohráli utkání 0:3 na zápasy. Výsledky.

02.01.2017
Turnaj A dorostu v Plzni a Rakovníku vyhráli Paulson a Laboutková

Turnaj ČTS třídy A dorostenců konaný 16.-20.12. v Plzni vvyhrál Andrew Paulson (2001, TK Sparta Praha), který ve finále porazil Matěje Pánika 6:2, 3:6, 6:1. Čtyřhru vyhráli Paulson s Pánikem. Turnaj A dorostenek v Rakovníku vyhrála bez ztráty setu Aneta Laboutková (2000, I.ČLTK Praha), která ve finále porazila Kláru Novákovou 6:1, 6:0. Čtyřhru vyhrály Krýslová a Vajsejtlová. Výsledky: chlapci, dívky.

28.12.2016
Hopman Cup: Češi potkají ve skupině USA, Austrálii a Španělsko

Ve skupině B Hopmanova poháru 2017 se český tým ve složení Lucie Hradecká a Adam Pavlásek střetne s USA, domácí Austrálií a Španělskem. Ve skupině A na sebe narazí Francie, Německo, Velká Británie a Švýcarsko. Zápasy začínají 1. ledna 2017. Výsledky.

28.12.2016