Český tenisový svaz

Tenisová extraliga 2014

13.12.2014

Od 13.-19.12.2014 se hraje v Liberci, Milovicích, Přerově a Prostějově nejvyšší domácí soutěž smíšených družstev v kategorii dospělých – Tenisová extraliga 2014. Titul obhajuje tým Prostějova. Tenisová extraliga bude mít stejnou finanční dotaci 800 tisíc korun jako v loňském roce. Bude ji ale hrát pouze devět týmů, tým TK Neridé se odhlásil. Od 13. do 15. prosince jsou na programu kvalifikační skupiny v Liberci a v Milovicích. Vítězové postoupí do semifinálových skupin v Přerově a v Prostějově, kde se 19. prosince odehraje finálový zápas. LIVESCORE.

Časový rozpis

Skupina Milovice
15.12.2014. Milten – TK SPARTAK Jihlava

Skupina Liberec
13.12.2014 LTK Liberec – TCF Purum Mar.Lázně
14.12.2014 TCF Purum Mar.Lázně – LTK Pardubice
15.12.2014 LTK Liberec – LTK Pardubice

Finálová skupina Prostějov 16.-18.12.2014
TK AGROFERT Prostějov
I.ČLTK Praha
vítěz ze skupiny Liberec

Finálová skupina Přerov 16.-18.12.2014
TK PRECHEZA Přerov
TK Sparta Praha
vítěz skupiny Milovice

Finále Extraligy 2014 – Prostějov 19.12.2014

Baráž:
16.12.2014 SF – poslední dva týmy z extraligy
17.12.2014 F – vítěz SF a vítěz 1.ligy


TK Agrofert Prostějov

Soupiska
Muži: Tomáš Berdych, Lukáš Rosol, Jiří Veselý, Jarkko Nieminen, Norbert Gomboš, Adam Pavlásek, Jan Hájek

Ženy: Petra Kvitová, Agnieszka Radwanska, Lucie Šafářová, Klára Koukalová, Tereza Smitková

Prostějov kraluje české extraligové scéně, od roku 1995 získal celkem jedenáct titulů a od roku 2007 vyhrál nejvyšší českou týmovou soutěž šestkrát za sebou! V sezoně 2009 se extraliga nehrála, český tým postoupil do finále Davisova poháru. Letos vstupuje TK AGROGFERT do nejvyšší týmové soutěže s cílem – obhájit extraligový titul. „Po našich mládežnických titulech chceme samozřejmě opět extraligu vyhrát. Zlato z týmové soutěže dospělých má přece jen ze všech titulů největší mediální ohlas, navíc si mnozí obchodní partneři už prostě zvykli, že k našemu klubu extraligový titul patří,“ konstatovala před extraligou ředitelka tenisových projektů TK PLUS Petra Černošková. „Loni po skončení extraligy se ozývaly hlasy, že se v organizaci nejvyšší týmové soutěže něco změní, zúží se počet účastníků či omezí start cizinců, respektujeme, že vše je – jako loni. Co se však proti uplynulé sezóně výrazně změnilo, do českého sportu jde zatím méně finančních prostředků a tím se samozřejmě mění naše klubová filozofie. Přesto – i letos vyvrcholí sezóna v našem klubu extraligou, je o ni v našem městě a celém regionu velký zájem a opět nabídneme našim příznivcům dokonalý tenisový svátek,“ dodává Petra Černošková. „Chceme nastoupit v nejsilnějším složení, ale jistě dostanou také příležitost mladí tenisté z našeho klubu. Na extraligovém titulu nám rozhodně záleží, ale chtěla bych zdůraznit, že mezi hlavní priority naší klubové filozofie patří péče o tenisové talenty. Za poslední čtyři roky nám v mládežnických kategoriích unikly pouze dva tituly ze dvaceti a to je obdivuhodná bilance. Obhajovat dosažené úspěchy je totiž vždy strašně náročné. Nám se to daří a všichni z toho máme obrovskou radost,“ říká Petra Černošková. „Letos chceme co nejlepším vystoupením v extralize opět poděkovat všem partnerům za podporu, především pak městu Statutárnímu městu Prostějov a Olomouckému kraji. Snažíme se plnit závazek, aby se o nich mluvilo jako o tenisově nejlepších v celé České republice,“ říká už dlouho šéf prostějovského tenisu Miroslav Černošek.


TK PRECHEZA Přerov

Soupiska
Muži: Denis Istomin, Igor Sijsling, Marius Copil, Rudolf Siwy
Ženy: Renata Voráčová, Pernila Mendesová, Marie Mayerová

Tenisový klub Přerov má dlouholetou tradici. Již v roce 1899 vznikla v Přerově první tenisová společnost. V letech 1924 – 1930 bylo družstvo, hrající pod názvem SK Přerov, nejsilnějším družstvem na Moravě. V roce 1970 se družstvo probojovalo poprvé do nejvyšší celostátní soutěže – 1. ligy. Oporou družstva v té době byli hráči Ing. Dušan Netopil, Jiří Bártek, Jaroslav Fabeš, Zdena Novotná, Alena Kopečková, Hana Kremlová, Míla Kultová a Ivana Havlová. Do družstva byli postupně zařazováni mladí hráči Petr Huťka, Vlastimil Melka, Mirka Bendlová, Hana Kopečková, Dušan Kulhaj, Jaroslav Navrátil, Miroslav Lacek a Marcela Skuherská. V roce 1979 se po F. Šáškovi na další nesporně nejúspěšnější období ujímá trenérství Petr Huťka. V roce 1982 se družstvo stává poprvé mistrem ČSSR, zásluhou hráčů Jaroslava Navrátila, Vlastimila Melky, Libora Pimka, Ivo Hanuše, Hany Kopečkové a Hany Fukárkové spolu s trenérem Petrem Huťkou a vedoucím družstva Ing. Jaroslavem Pimkem. V roce 1988 se stává družstvo již pošesté mistrem republiky. Do podvědomí přerovského tenisu se dostává „čtveřice mušketýrů s raketou“ – Jarda Navrátil, Libor Pimek, Karel Nováček a Richard Vogel, spolu s Janou Novotnou, Hanou Fukárkovou, Janou Pospíšilovou, Petrou Langrovou a trenéry Petrem Huťkou a Vlastimilem Melkou.

Po tomto velmi úspěšném období přichází generace tenistů jako jsou Ctislav Doseděl,Tomáš Zdražila, Tomáš Krupa, René Hanák, Eva Martincová, Kateřina Kroupová, Adriana Gerši a další. Vrcholem tohoto období je získání prvního titulu Mistra ČR smíšených družstev dospělých v roce 1993. V letech 2007, 2008 a 2010 se našemu družstvu v extralize podařilo získat stříbrné medaile. V roce 2011 naše družstvo skončilo třetí. V těchto letech klub nejvíce proslavil DC reprezentant Lukáš Rosol, Pavel Šnobel, Jaroslav Pospíšil, Zuzka Ondrášková, Renata Voráčová, Tereza Hladíková, Simona Dobrá, Jiří Školoudík a další. Pro další roky by se posilami mohli stát z děvčat Pernila Mendesová, Hanka Pektorová, Dominika Haldinová, Marie Mayerová, Dagmar Janischová či Martina Kudelová a z chlapců Vít Kopřiva, Filip Matějka či Radek Koudela. V loňském a předloňském roce naše družstvo vybojovalo stříbrné medaile.

Náš klub se odjakživa snažil pracovat s mládeží, v dnešní době tenisová školička Huťka & Doseděl má v kádru 70 dětí od 4 do 10 let. Nábory nových talentovaných dětí provádíme pravidelně 3 krát do roka a je rok od roku těžší zísvávat nové nadějné mladé tenisty. Trenérská činnost v jednotlivých věkových kategoriích je pod taktovkou těchto trenérů:Pavel Huťka, Petr Huťka jun., Vlastimil Melka, Marek Neruda, Marek Šubrt, Karel Čechák, Jakub Kušner, Jan Fedurco. Je stále těžší získávat peněžní prostředky na tuto činnost s mládeží. Touto cestou bychom chtěli poděkovat Olomouckému kraji, městu Přerov a všem našim partnerům za podporu. Družstva TK PRECHEZA Přerov všech věkových kategoriích se každoročně zúčastňují mistrovských utkání družstev.


I.ČLTK Praha

Soupiska
Muži: Miloslav Mečíř, Jan Mertl, Jan Hernych, Adrian Sikora, Jan Šátral, Robin Staněk
Ženy: Lucie Hradecká, Michaella Krajicek, Tereza Martincová

Tým I. ČLTK Praha vstoupí do letošního ročníku Tenisové extraligy již tradičně v sestavě, která se skládá pouze z hráčů našeho klubu, popřípadě hráčů, kteří na Štvanici čas od času trénují a dlouhodobě s námi spolupracují. Změna počtu účastníků a systému pro rok 2015 je určitě pro kvalitu soutěže prospěšná a věřme, že další úpravy řádů a pravidel extraligy budou postupně následovat, hlavně ve prospěch českého tenisu. Omezení počtu cizinců, ať už z EU nebo odjinud může jenom prospět českému tenisu, hlavně pak mladším hráčům. Nebylo by ani od věci zamyslet se povinností zařadit do týmu jednoho hráče nebo hráčku ve věku do 18 let. Vždyť si uvědomme, že naše nejvyšší soutěž se nehraje o vysoké finanční prémie, měla by být spíše ukazatelem klubové kvality a schopnosti vychovat hráče než finančním soubojem v nákupu cizinců.


TK Sparta Praha

Soupiska
Muži: Radek Štěpánek, Marek Michalička, Michal Konečný, Ivo Minář, Tomáš Papík, Pavel Štaubert, Lukáš Dlouhý, Ondřej Krstev, Patrik Rikl
Ženy: Barbora Záhlavová Strýcová, Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková, Kateřina Siniaková

Dvě hráčky ze světové třicítky a k tomu jedna velká naděje. Ženská část týmu Sparty je pro extraligu nabitá jako už dlouho ne. Stačí se podívat na světový žebříček: z osmi Češek ve stovce jsou hned čtyři Sparťanky. A hlavně těm dvěma nejlepším se rok 2014 náramně povedl. Barbora Záhlavová Strýcová ho začínala na konci světové stovky a skončila ji ve třicítce. „Je to pro mě velká odměna za dobrou práci. Jsem šťastná, že jsem se dostala tak vysoko,“ říká tenistka, které se povedla hlavně část sezony na trávě: dostala se do finále v Birminghamu a do čtvrtfinále ve Wimbledonu. Výborně zvládla i poslední turnaj v Lucemburku: opět si na něm zahrála finále.

Kdo by to byl řekl, že ještě výš vyšplhá na žebříčku Karolína Plíšková. Ta patří k velkým objevům letošního světového tenisu. A možná je i tím největším. Za odměnu se poprvé dostala i do nominace fedcupového týmu – a hned na finále proti Německu. Během krátké kariéry vyhrála už tři turnaje. „Skvělý rok – doufám, že bude motivací i pro mou sestru,“ řekla Karolína Plíšková a mluvila při tom o dvojčeti Kristýně, která se nakonec do stovky nevešla. Sestrám se ale dařilo ve čtyřhře, v níž by mohly být i oporou týmu Sparty – vyhrály spolu například turnaj v Hong Kongu.

Sparta vždy byla místem velkých talentů, což letos potvrdily dvě slečny: Kateřina Siniaková a Marie Bouzková. Siniaková vyletěla hluboko do světové stovky a už v ní zůstala. Nejvíc se jí povedl velký turnaj v Moskvě, kde se z kvalifikace prokousala až do semifinále. Marie Bouzková zase v šestnácti letech jako první Češka vyhrála juniorku na US OPEN. K tomu už začala sbírat body mezi ženami na turnajích ITF.

Tenisová Sparta během své historie získala celkem 9 titulů a vždy se v této prestižní soutěži řadila mezi přední týmy. „Tento ročník jsme se rozhodli odehrát Extraligu pouze s našimi hráči, máme velice silné ženy, kterým se daří na mezinárodních turnajích. V mužích chceme dát šanci získat první zkušenosti našim mladým juniorům.,“ uvedl Petr Luxa, kapitán týmu a sportovní ředitel Sparty. Motto klubu zní: „Mimořádným úspěchům předchází mimořádná příprava.“

Tenisová Sparta během své historie získala celkem 9 titulů a vždy se v této prestižní soutěži řadila mezi přední týmy. „Tento ročník jsme se rozhodli odehrát Extraligu pouze s našimi hráči, máme velice silné ženy, kterým se velice daří na mezinárodních turnajích. V mužích chceme dát šanci získat první zkušenosti našim mladým juniorům.,“ uvedl Petr Luxa, kapitán týmu a sportovní ředitel Sparty. Motto klubu zní: „Mimořádným úspěchům předchází mimořádná příprava.“


MILTEN

Soupiska
Muži: Matthias Bachinger, Philipp Oswald, Jan Minář, David Škoch, Johannes Ager
Ženy: Vitalia Diatchenko, Alexandra Panova, Denisa Kulhánková, Sandra Záhlavová, Olga Panova

Vážení sportovní diváci a všichni příznivci tenisu,

rád Vás všechny vítám v našem sportovním areálu MILTEN SPORT CENTER, kde již třetím ve spolupráci s městem Milovice a Asociací extraligových klubů pořádáme základní skupinu tenisové Extraligy.

V letošním roce jsme se vrátili k původnímu názvu klubu MILTEN a naše stabilní hráče jsme doplnili o několik zajímavých zahraničních posil, které jsou umístěny v žebříčcích ATP a WTA do 200. místa.

Věřím, že všichni, kdo navštíví náš areál shlédnou zajímavá tenisová klání a že náš klub v letošním ročníku bude bojovat o nejvyšší příčky.

Přeji Vám všem příjemné sportovní zážitky.


LTC Pardubice

Soupiska
Muži: Andrej Martin, Uladzimir Ignatik, Jakub Lustyk, David Novák
Ženy: Andreea Mitu, Zuzana Skočdopolová Zálabská, Nikola Novotná

LTC Pardubice je klub s bohatou historií a patří k nejstarším v České republice. Klub byl založen v roce 1922 a původně sídlil na pronajatých dvorcích Na Olšinkách. Zlomovým okamžikem nejen v historii LTC, ale i celého pardubického tenisu, bylo otevření dvorců LTC Pardubice v roce 1924 Pod zámkem. Toto prostředí dává klubu jedinečnou polohu a atmosféru, na druhou stranu mu však neumožňuje další rozvoj vzhledem k umístění ve středu městu a pečlivému dozoru „památkářů“. V současné době klub disponuje 11 venkovními dvorci a 1 dvorcem v kryté hale. Po svém založení se klub aktivně zapojil do tenisového hnutí v rámci celé republiky. Ne náhodou mu bylo již v roce 1926 přiděleno pořádání Mistrovství ČR dorostu v tenise a letos už proběhl neuvěřitelný 87. ročník Pardubické juniorky. I v dnešní době, kdy je možnost hrát juniorské turnaje po celém světě, vítězství v Pardubicích stále platí za velké vítězství.

LTC Pardubice je v posledních desetiletích jednoznačně nejúspěšnějším klubem nejen pardubického regionu, ale i celých východních Čech. Tento rozvoj nastartovalo navázání nových kontaktů s pardubickými firmami, které měly zájem na podpoře nejen tenisu LTC, ale i tenisu v rámci celé České republiky. Generálním partnerem LTC se tak stala společnost Enteria Pardubice a.s., která společně s ostatními partnery podporuje Pardubickou juniorku, ale i ostatní činnost v rámci klubu. Klub však pořádá nejenom Pardubickou juniorku, ale také „A“ turnaj žen, kvalifikaci na MČR Rieter cup. Především se však zaměřuje na organizaci celé řady turnajů pro všechny mládežnické kategorie. Klubu nejde jenom o rozvoj tenisu v LTC, ale i tenisu v celostátním měřítku.

Závodní tenis začíná od přípravky a končí týmem dospělých. Ve všech kategoriích patří LTC ke špičce východních Čech a pravidelně se žákovské a dorostenecké týmy kvalifikují na MČR. Družstvo dospělých působí od roku 2007 úspěšně v extralize, i když vzhledem k finanční situaci ve sportu obecně a v konkurenci dalších silných sportů v Pardubicích (lední hokej, basketbal,…), je to stále těžší. Ukazuje se, že vychovat hráče pro extraligu je téměř nemožné, takže se mužstvo musí stále opírat především o nejúspěšnější odchovance D. Nováka a Z. Zálabskou, které v současné době doplňuje J. Lustyk.


TK Spartak Jihlava

Soupiska
Muži: Steve Darcis, František Čermák, Leoš Friedl, Robin Bulant, Karel Vesecký, Radim Hůda, Martin Slanař, Kamil Vondráček
Ženy: Claire Feuerstein, Stéphanie Foretz, Petra Melounová, Kristýna Roučková

TK Spartak Jihlava je klubem s dlouholetou tradicí v práci s mládeží, pořádání celostátních turnajů, včetně mistrovství ČR a úspěšnou účastí v soutěžích družstev i jednotlivců. V Extralize startoval už v letech 1992 – 1995 a od roku 2010 je jejím stálým členem. Nejúspěšnější byl v roce 1994, kdy tým ve složení J. Bulant, P. Kovačka, Z. Novák, M. Miškolci, L. Němečková aj. Dubcová celou extraligu vyhrál a stal se mistrem ČR. V roce 2004 postoupila mládežnická družstva TK Spartak ve všech věkových kategorií do finálových turnajů Mistrovství družstev ČR. Vynikajících výsledků dosahovali hráči rovněž v kategoriích jednotlivců. Mistry republiky ve dvouhře dospělých se stali: J. Bulant (2×), H. Šromová, M. Nekvapilová, I. Gerlová (4×), vmládežnických kategoriích pak A. Berková a odchovankyně K. Roučková. Nejúspěšnějším hráčem v historii klubu je Leoš Friedl, který vyhrál 16 ATP turnajů ve čtyřhře, v roce 2005 byl členem DC družstva ČR a v roce 2001 se stal wimbledonským vítězem společně s D. Hantuchovou. V současnosti je naší prioritou záchrana v extraligové soutěži a v dlouhodobém horizontu systematická práce s mladými talenty, kterými bychom navázali na úspěšná období z minulých let.


LTK Liberec

Soupiska
Muži: Benjamin Becker, Lukasz Kubot, Tomas Przysiezny, Michal Schmid, Roman Jebavý, Dominik Suc, Jan Kunčík, Lubomír Majšajdr
Ženy: Stefanie Voegele, Katarzyna Piter, Petra Krejsová, Lenka Kunčíková, Karolína Stuchlá, Tereza Janatová

Po zhodnocení uplynulé sezony rozhodl výbor LTK Liberec posílit klub o české hráče s dobrou perspektivou do budoucna, kteří by měli dostat možnost reprezentovat klub na nejvyšší úrovni a současně i rozšířit členskou základnu klubu. V zimním přestupním termínu pak klub realizoval přestupy Romana Jebavého a Dominika Süče.

V průběhu sezóny se zatím potvrzuje správnost tohoto rozhodnutí, když Dominik Süč získal titul mistra republiky ze zimního mistrovství republiky, Roman Jebavý pak na letním mistrovství republiky získal tituly jak ve dvouhře tak i ve čtyřhře. Tým LTK složený výhradně z hráčů klubu vyhrál soutěž prvé ligy.

Extraligovou soutěž budeme hrát s posilami ze sousedního Polska. Hlavním tahounem týmu bude Lukasz Kubot, kterému se v letošním roce dařilo především ve čtyřhre. K vítězství na Australian Open přidal i semifinále na nedávném turnaji mistrů v Londýně. Pro jeho angažování hrál i ten fakt, že je pod dlouhodobým trenérským dohledem Jana Stočese, který povede tým LTK jako nehrající kapitán. Dalšími posilami jsou Michal Przysiezny , který LTK úspěšně reprezentoval již v loňském roce, a Katarzyna Piter.

Z domácích hráčů doplní letošní posily Jebavého a Süče Michal Schmid, Lubomír Majšajdr, Petra Krejsová a Karolína Stuchlá. Tým by se měl opírat především o mužskou část celku, kde by čtyřhry měly být hlavní údernou silou mužstva. Výkonnostní cíl je vítězství v liberecké kvalifikační skupině.


TCF PURUM Mariánské lázně

Soupiska
Muži: Flavio Cipolla, Libor Salaba, František Polanka
Ženy: Anais Laurendon, Jesika Malečková

Tenisové dvorce v Anglické ulici byly založeny v roce 1935. V době válečných let, kdy Mariánské Lázně sloužily jako místo pro rehabilitaci příslušníků německé armády, se zde tenis téměř nehrál. V poválečných letech byly značně zdevastované dvorce postupně obnovovány. Závodní tenis se začal hrát díky několika nadšencům.

Zpočátku klub fungoval pod hlavičkou TJ Slovan Mariánské Lázně a po dalším vývoji pod názvem TC Fontána, jehož generálním partnerem je v současné době společnost PURUM s.r.o.

V roce 1967 byl v Mariánských Lázních poprvé uspořádán na dvorcích tenisového klubu TJ Fontána známy Galeův pohár, který měli možnost vidět fandové tenisu na zdejších dvorcích naposledy v roce 2004 v novější podobě jako VALERIO/GALEA CUP. Svou sportovní kariéru zde začínalo mnoho našich i zahraničních tenistů. Za naše tenisty můžeme jmenovat například I. Janovského, T. Šmída, P. Složila a zejména Ivana Lendla, ale také Tomáše Berdycha. Ze zahraničních účastníků to byli Ital Panatta, Jugoslávec Franulovič, Maďar Tároczy, Polák Fibak a mnoho dalších v budoucnu kvalitních tenistů.

Tenisový klub se v současném období soustředil kromě sportovní činností stávajících kategorií zejména na sportovní výchovu mládeže, jako potenciálu pro budoucí závodní činnost (kategorie minižáci a kategorie předžáci).

Tenisové extraligy, nejvyšší soutěže smíšených družstev České republiky v tenisu, se účastní současný tenisový klub TCF PURUM Mariánské Lázně pravidelně od roku 2002.

Zpravodajství z oblasti českého tenisu
Pavlásek postoupil v Ostravě do semifinále

Adam Pavlásek (1994, ATP 263) ve čtvrtfinále ostravského challengeru porazil nejvýše nasazeného hráče turnaje Lucase Pouille 6:4, 7:6(3) a v sobotním semifinále se utká se Španělem Munoz-de La Nava (1982, ATP 147). Druhou semifinálovou dvojici tvoří Španělé Ramirez Hidalgo a Cerventes. V sobotu sehrají muži finále čtyřhry, ve kterém proti sobě nastoupí dvojice Jebavý/Šátral a Martin/Podlipnik-Castillo. Sobotní program začíná dvouhrami ve 12 hodin.

01.05.2015
Praha zažije české finále Plíšková - Hradecká

Na turnaji WTA v Praze do finále postoupily Karolína Plíšková a Lucie Hradecká. Nejvýše nasazená Karolína Plíšková porazila Belgičanku Wickmayer 7:5, 6:4 a kvalifikantka Lucie Hradecká porazila Kateřinu Siniakovou 6:2, 4:6, 6:4. Titul ve čtyřhře získal česko-švýcarský pár Siniaková/Benčič, který porazil česko-ukrajinskou dvojici Hrdinová/Bondarenko 6:2, 6:2. Výsledky a Livescore.

01.05.2015
Áčko starších žáků v Prostějově vyhrál Jakub Beran

První áčkový turnaj staršího žactva v letní sezóně se již tradičně hraje v Prostějově. V kategorii dvouhry chlapců zvítězil Jakub Beran (2001, TK Sparta Praha), který v semifinále porazil Šmédeka 6:4, 7:6(0) a ve finále Kubíka 6:3, 6:2. Čtyřhru vyhrál sparťanský pár Barnat/Beran, který ve finále porazil Kubíka se Svrčinou 7:5, 6:2. Výsledky.

01.05.2015
Wojciková vyhrála áčkový turnaj starších žákyň v Prostějově

Viktorie Wojciková (2001, TK SC OSTRAVA) jako nejvýše nasazená hráčka vyhrála turnaj třídy A kategorie starších žákyň v Prostějově. Viktorie ve finále porazila Terezii Pluhařovou (2002, TK AGROFERT Prostějov) 6:3, 6:2. Wojciková spolu s Vašíčkovou vyhrály i soutěž čtyřher, když ve finále porazily Břečkovou a Žižkovou 6:2, 6:4. Výsledky.

01.05.2015
V Praze do semifinále postoupily Hradecká, Siniaková a Plíšková

Ke čtvrtfinálovým zápasům turnaje žen WTA v Praze nastoupilo 6 českých hráček. Do semifinále prošla Karolína Plíšková přes Denisu Allertovou 6:2, 5:7, 6:1, Kateřina Siniaková porazila Báru Strýcovou 6:4, 6:2 a Lucie Hradecká udolala Kláru Koukalovou 7:5, 4:6, 7:5. V pátečním semifinále se Plíšková utká s Yaninou Wickmayer a Siniaková s Hradeckou.

30.04.2015
Ostrava: Jebavý a Šátral ve finále čtyřhry

Roman Jebavý a Jan Šátral postoupili do finále čtyřhry na ostravském challengeru, když v semifinále vyřadili nejvýše nasazený pár Gonzales/Walsh 6:4, 6:3. V sobotním finále se utkají s vítězem druhého semifinále, ve kterém v pátek nastoupí Martin/Podlipnik-Castillo a Elgin/Molchanov.

30.04.2015
Štěpánek končí v Mnichově ve druhém kole

Radek Štěpánek končí při návratu na okruh ATP ve druhém kole. Český tenista podlehl Robertu Bautistu-Agutovi hladce 0:6 3:6. Druhé kolo má před sebou Lukáš Rosol, který změří síly se Sergiyem Stakhovskym.

30.04.2015
Šest Češek ve čtvrtfinále Prague Open

České tenistky vládnou jsou na turnaji WTA v Praze úspěšné. Do čtvrtfinále jich postoupilo šest. Karolína Plíšková a Lucie Hradecká zvítězily až v tie-breaku třetího setu, Plíšková přes Pironkovou a Hradecká přes krajanku Smitkovou. Čtvrtfinálové bitvy nabídnou tři české derby, Plíšková – Allertová, Strýcová – Siniaková a Koukalová – Hradecká.

30.04.2015
3. družební utkání mezi družstvy Severomoravského tenisové svazu a Slezského Vojevodztví
V středu 22.4.15 v Polské Bytomi proběhlo již 3.družební utkání mezi družstvy Severomoravského tenisové svazu a Slezského Vojevodztví. Do Polska vyrazila tento rok největší výprava, která čítala celkem 34 hráčů v kategoriích babytenisu, mž, sž a dorostu. Na 16 dvorcích KS Gornik Bytom se odehrálo celkem 85 utkání. Na celé čáře zvítězil tenis a nadšení všech účastníků toho klání. Odvetu chystáme již nyní na srpen tohoto roku v Ostravě. Za pomoc děkujeme ČTS, SmTS, MSK a městu Ostrava.
29.04.2015
Plíšková, Strýcová i Koukalová jsou v Praze ve druhém kole

Úterní program na turnaji WTA v Praze byl ovlivněn deštěm. Své úvodní zápasy ale odehrály jak turnajová jednička Karolína Plíšková, tak Bára Strýcová a Klára Koukalová. Všechny tři české hráčky slavily postup do druhého kola, Plíšková ve třech setech porazila Němku Beck, Strýcová vyřadila Brengle a Koukalová si poradila s Němkou Goerges.

28.04.2015
Štěpánek a Rosol v Mnichově postupují, Veselý nestačil na Kohlschreibera

Radek Štěpánek prošel na podniku ATP v Mnichově kvalifikací a dnes slaví postup do druhého kola hlavní soutěže, když mu za stavu 6:1 4:1 vzdal Uzbek Dustov. Štěpánek se na okruh ATP vrátil po sedmiměsíční pauze, na Challengeru na Floridě v polovině dubna úvodní utkání nezvládl. Dál jde i Lukáš Rosol, končí naopak Jiří Veselý, který nestačil na domácího Kohlschreibera.

28.04.2015
Hradecká prošla v Praze kvalifikací, úvodní zápasy zvládly Allertová a Siniaková

Lucie Hradecká se připojila k sedmi Češkám když na turnaji WTA v Praze prošla kvalifikací do hlavní soutěže. Tam jí los do prvního kola určil Anastasii Pavlyuchenkovou. Z postupu do druhého kola se už radují Denisa Allertová a Kateřina Siniaková.

28.04.2015
Hradecká a Vondroušová ve finále kvalifikace J&T Banka Prague Open

Lucie Hradecká (WTA 73) nedala na pražském turnaji WTA šanci ani druhé soupeřce, Barboře Štefkové (WTA 342) povolila pouhé tři gemy a po výsledku 6:2 6:1 postoupila do finále kvalifikace. O postup do hlavní soutěže bude bojovat také překvapení turnaje Markéta Vondroušová (1999, WTA 965), která si po Hlaváčkové poradila také s Tunisankou Ons Jabeur (WTA 120) 6:3 3:0 ret.

26.04.2015
Jiří Veselý podlehl ve finále v Bukurešti Garcia-Lopezovi

Jiří Veselý na svůj druhý titul v kariéře nedosáhl. Na podniku ATP v Bukurešti podlehl český tenista Španělu Guillermu Garcia-Lopezovi ve dvou tie-breacích 6:7(5) 6:7(11).

26.04.2015
Gabriela Pantůčková vyhrála ITF $10,000 v chorvatském Bolu

Svůj premiérový titul v sezoně 2015 si na své konto připsala Gabriela Pantůčková (1995, WTA 414), která ovládla turnaj ITF s dotací $10,000 v chor­vatském letovisku Bol. Gábina ve ve druhém kole zvládla český duel s Evou Rutarovou 6:4 ve 3. setu a ve finále potom otočila nepříznivě se vyvíjející souboj proti domácí Ivě Mekovec (WTA 350) 1:6 6:3 6:4. Výsledky.

26.04.2015
Trnava TE 2 do 14-ti let: Dvouhru dívek ovládla Anna Sisková

Anna Sisková (2001, TK AGROFERT Prostějov) se stala vítězkou mezinárodního turnaje čtrnáctiletých Grade 2 ve slovenské Trnavě. Turnajová dvojka ve finále porazila domácí Stellu Kovačičovou 6:4 6:1. Čtyřhru vyhrála česko-slovenská dvojice Silná, Kadlečková. Mezi chlapci došel nejdále Lukáš Jiroušek, který skončil v semifinále dvouhry a spolu s Jiřím Lehečkou vyhráli čtyřhru. „Výsledky“:

26.04.2015
Kristýna Plíšková došla do finále turnaje $50,000 v Istanbulu

O třetí titul v sezoně si na podniku ITF $50,000 v Istanbulu zahrála Kristýna Plíšková (1992, WTA 129). Čtvrtá nasazená hráčka ve finále podlehla Izraelce Shahar Peer (WTA 124) 6:1 6:7(4) 5:7. Výsledky.

26.04.2015
Čeští junioři ovládli ITF 2 v Piešťanech, vyhráli Kopřiva a Kilnarová

Čeští junioři zcela ovládli juniorský turnaj ITF 2 ve slovenských Piešťanech. Z osmi semifinalistů dvouhry bylo pět Čechů a mohlo být o jednoho více, kdyby Filip Duda proměnil mečbol proti Lukáši Kleinovi. Vítězi se stali Vít Kopřiva (1997, TK AGROFERT Prostějov) a Monika Kilnarová (1999, TK AGROFERT Prostějov). Kopřiva v českém derby v semifinále porazil Patrika Rikla 3:6 6:3 6:2, ve finále potom domácího Lukáše Kleina 6:2 2?6 7:5. Kilnarová ve finále zdolala kvalifikantku Kaju Juvan 6:2 4:6 6:1. Čtyřhra byla také v režii Čechů, z titulu se radovaly dvojice Kopřiva, Vejvara a Hájková, Marková. Výsledky.

26.04.2015
Jiří Veselý porazil Gimeno-Travera a bude v Bukurešti bojovat o titul

Český tenista Jiří Veselý si v semifinále turnaje ATP v Bukurešti poradil s Danielem Gimeno-Traverem ze Španělska 2:6 6:1 6:4 a podruhé v sezoně postoupil do finále. V boji o titul ho čeká Guillermo Garcia-Lopez, rovněž ze Španělska.

25.04.2015
Daniel Siniakov došel do finále TE 3 do 12-ti let v Rakovníku

Ve finále mezinárodního turnaje TE 3 do 12-ti let v Rakovníku skončil Daniel Siniakov (2003, TK Sparta Praha). Daniel ve čtvrtfinále otočil utkání proti Vojtěchu Veigertovi (2003, TK Pernštýn 1897 Pardubice) 1:6 7:6(5) 6:0, ve finále potom podlehl Maksu Kasnikowskému 1:6 4:6. Výsledky.

25.04.2015
Ivana Šebestová vítězkou TE 2 do 16-ti let v Brně

Mezinárodní turnaj TE 2 šestnáctiletých v Brně ovládla Ivana Šebestová (2001, TK ARBREX-OSTRAVA). V ryze českém finále si poradila s Vanesou Nikolovovou (2001, I.ČLTK Praha) 6:2 6:1. Mezi juniory došel nejdále Evžen Holiš, který skončil v semifinále na raketě Poláka Dudeka. Výsledky.

25.04.2015
Vondroušová porazila na úvod kvalifikace turnaje WTA v Praze Hlaváčkovou

Hned při své premiéře na okruhu WTA si patnáctiletá Markéta Vondroušová (1999, WTA 965) připsala výhru. Česká juniorka porazila o třináct let starší a mnohem zkušenější Andreu Hlaváčkovou (1986, WTA 192) ve třech setech 2:6 6:3 6:3. První kolo zvládly další tři Češky, Hradecká smetla Lucii Kaňkovou, Štefková porazila Kaniu a Borecká domácí Marii Bouzkovou.

25.04.2015
Veselý v Bukurešti porazil Karloviče, Rosol končí

Jiří Veselý (1993, ATP 46) ve čtvrtfinále turnaje AZP 250 v Bukurešti porazil Ivo Karloviče (1979, ATP 22) 6:4, 6:4 a v semifinále vyzve Španěla Gimeno-Travera (1985, ATP 68). Nedařilo se Lukáši Rosolovi (1985, ATP 33), který ve čtvrtfinále nestačil na Španěla Garciu-Lopeze (1983, ATP 45) 4:6, 6:7(7).

24.04.2015
Kvitová i Šafářová ve Stutgartu končí v osmifinále

Petře Kvitové (1990, WTA 4) nevyšel přechod antuku. Na turnaji WTA Premier ve Štutgartu prohrála hned svůj úvodní zápas s Američankou Brengle (1990, WTA 43) 3:6, 6:7(2). Na turnaji končí i Lucie Šafářová (1987, WTA 13), která ve druhém kole prohrála s Caroline Wozniacki (1990, WTA 5) 6:7(5), 1:6.

23.04.2015
Rosol i Veselý jsou v Bukurešti ve čtvrtfinále

Lukáš Rosol (1985, ATP 33) ve druhém kole turnaje ATP 250 v Bukurešti porazil Srba Lajoviče (1990, ATP 82) 4:6, 6:4, 6:3 a postoupil do čtvrtfinále, kde ho čeká Španěl Garcia-Lopez (1983, ATP 45). Dařilo se i Jiřímu Veselému (1993, ATP 46), který porazil Jariziho z Tuniska 6:3, 6:1 a ve čtvrtfinále si zahraje s Ivo Karlovičem (1979, ATP 22).

22.04.2015
Veselý postupuje v Bukurešti, Šafářová ve Štutgartu

Jiří Veselý (1993, ATP 46) v prvním kole turnaje ATP 250 v Bukurešti porazil Argentince Schwartzmana (1992, ATP 61) 6:3, 7:6(9), když ve druhém setu odvrátil 5 setbolů. Lucii Šafářové (1987, WTA 13) se dařilo ve Štutgartu, kde v prvním kole turnaje WTA Premier porazila Katerynu Bondarenko (1986, WTA 148) 7:6(8), 6:4. Do druhého kola neprošla Barbora Strýcová, která nestačila na Španělku Muguruzu 1:6, 4:6.

21.04.2015
Monte Carlo: Berdych na titul nedosáhl, po boji podlehl Djokovicovi

Tomáš Berdych podlehl ve finále v Monte Carlu Novaku Djokovicovi a titul si tak neodveze. Český tenista trápil světovou jedničku ve třech setech 5:7 6:4 3:6 a ani na třetí pokus nezískal první turnajovou trofej v sezoně.

19.04.2015
České tenistky jsou ve finále Fed Cupu 2015

Již počtvrté za posledních pět let si české tenistky zahrají finále Fed Cupu. O třetí postupový bod se dnes v Ostravě postarala Petra Kvitová, která ve dvou setech porazila Caroline Garcia a Česko tak porazilo Francii.

19.04.2015
Fedcup ČR-Francie: Kvitová i Šafářová vyhrály sobotní dvouhry, vedeme 2:0

Petra Kvitová i Lucie Šafářová zvládly své úvodní dvouhry fedcupového utkání s Francií v ostravské ČEZ Areně. Nejdříve Lucie Šafářová porazila Caroline Garcia 4:6, 7:6, 6:1, když ve druhé sadě odvrátila 5 mečbolů. Poté Petra Kvitová porazila Kristinu Mladenovič 6:3, 6:4. Česká republika tak vede po prvním hracím dnu nad Francií 2:0. Výsledky.

18.04.2015
Monte Carlo: Tomáš Berdych zdolal Monfilse a ve finále ho čeká Djokovič

Tomáš Berdych (1985, ATP 8) v semifinále turnaje ATP Masters 1000 v Monte Carlu porazil Gaela Monfilse (1986, ATP 18) 6:1, 6:4 a ve finále ho čeká Novak Djokovič (1987, ATP 1), který v semifinále porazil Rafaela Nadala (1986, ATP 5) 6:3, 6:3.

18.04.2015
Fedcup proti Francii zahájí Šafářová a Kvitová

Kapitán českého fedcupového týmu Petr Pála nominoval pro semifinále Fed Cupu s Francií osvědčenou dvojici Kvitová, Šafářová. Do úvodního dvouhry nastoupí dvojka Lucie Šafářová proti Caroline Garcia, po ní se představí po herní pauze Petra Kvitová zápasem s Kristinou Mladenovič.

17.04.2015
Tomáš Berdych postoupil v Monte Carlu přes Raoniče už do semifinále

Tomáš Berdych (1985, ATP 8) postoupil do semifinále turnaje ATP Masters 1000 na antuce v Monte Carlu. Ve čtvrtfinále mu za stavu 5:2 v úvodním setu vzdal Miloš Raonič (1990, ATP 6) z důvodu zranění pravé nohy. V semifinále čeká Berdycha Monfils, který si poradil s Dimitrovem 6:1, 6:3.

17.04.2015
Tomáš Berdych postoupil v Monte Carlu do čtvrtfinále

Tomáš Berdych už má na antuce v Monte Carlu na kontě dva vítězné duely a zahraje si čtvrtfinále. V něm ho čeká Kanaďan Milos Raonic. Berdych měl na úvod volný los, poté porazil Sergiye Stakhovského a dnes Roberta Bautista-Aguta 7:6(7) 6:4. Třetí kolo nezvládli Roger Federer ani Stan Wawrinka.

16.04.2015
Veselý se stejně jako Rosol loučí v Monte Carlu v prvním kole

Český tenista Jiří Veselý skončil na podniku ATP v úvodním kole na raketě Juana Monaca po setech 4:6 2:6. Stejně tak opuští prestižní podnik Lukáš Rosol, který nestačil na Bernarda Tomice. Volný los měl v prvním kole Tomáš Berdych, jehož soupeřem teď bude Sergiy Stakhovsky.

14.04.2015
Štěpánek první duel po zranění nezvládl, v Sarasotě končí v 1. kole

Po návratu na kurty se Radek Štěpánek představil na ATP Challengeru v Sarasotě na Floridě. Český tenista ale úspěšný nebyl, podlehl totiž domácímu teprve osmnáctiletému Jaredu Donaldsonovi 3:6 6:7(1).

14.04.2015
Kristýna Plíšková vyhrála $25,000 v Barnstaple

Svůj druhý titul v sezoně přidala v anglickém Barnstaple Kristýna Plíšková (1992, WTA 134). Turnajová jednička během turnaje neztratila ani set, v semifinále si poradila s krajankou Andreou Hlaváčkovou 7:6(1) 6:2 a ve finále potom porazila Němku Zander 6:3 6:2. Výsledky.

13.04.2015
Hradecká i Veselý končí v Charlestonu a Casablance v semifinále

Oba čeští tenisté Lucie Hradecká i Jiří Veselý skončili na turnajích v Charlestonu a Casablance v semifinále. Hradecká nestačila na Madison Keys 1:6 4:6 a Jiří Veselý podlehl Danielu Gimeno-Traverovi 7:6 4:6 4:6.

12.04.2015
Hradecká porazila Errani a v Charlestonu si zahraje semifinále

Lucie Hradecká postoupila do semifinále turnaje WTA v Charlestonu. Česká tenistka ve čtvrtfinále porazila turnajovou čtyřku Saru Errani 6:2 6:4 a v boji o finále ji čeká Madison Keys. V Katowicích končí mezi osmi Klára Koukalová, která nestačila na světovou osmičku Agnieszku Radwanskou 1:6 1:6.

11.04.2015
Jiří veselý si v Casablance zahraje o finále

Český tenista Jiří Veselý si na turnaji ATP v Casablance zahraje o finále. Jiří ve čtvrtfinále porazil Aljaze Bedeneho 6:1 6:4 a jeho dalším soupeřem bude Daniel Gimeno-Traver.

11.04.2015
Nominace na semifinále Fed Cupu: Kvitová, Plíšková, Šafářová, Strýcová

Český tým nastoupí na semifinále Fed Cupu proti Francii v sestavě Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Lucie Šafářová a Barbora Strýcová. Pátou členkou českého týmu je Tereza Smitková. Francouzky přivítáme 18.-19. dubna v ČEZ aréně v Ostravě.

09.04.2015