Český tenisový svaz

Neoficiální zápis o utkání družstev v tenisu

Domácí
SLOVAN HRANICE, z.s.
Hosté
Rožnovský tenisový klub
Název soutěže: Oblastní přebor 'B'
Věková kategorie: dospělí
Datum: 19.06.2021
Místo konání: SLOVAN HRANICE, z.s.
Český tenisový svaz
 
domácí
hosté
výsledek sad
hry
sady
body
Jméno
BH
Jméno
BH
1.
2.
3.
D
H
D
H
D
H
1.
Bližňák Jaroslav (H)
4
Janík Petr (H)
4
6:3
6:2
 
12
5
2
0
1
0
2.
Ščudlík Rudolf
1
Holiš Dominik
6
2:6
2:6
 
4
12
0
2
0
1
3.
Kuchařová Nela (H)
1
Denková Adéla (H)
1
6:3
6:1
 
12
4
2
0
1
0
4.
Šandová Michaela
1
Fukalová Kateřina
1
2:6
1:6
 
3
12
0
2
0
1
5.
Pavlištík Jakub
1
Štěpánek Martin
4
7:5
6:1
 
13
6
2
0
1
0
6.
Polášek Ctirad
1
Doležal Ondřej
1
3:6
4:6
 
7
12
0
2
0
1
7.
Bližňák Jaroslav (H)
Pavlištík Jakub
4
1
Holiš Dominik
Štěpánek Martin
6
4
7:6
 
 
rozehráno
8.
Ščudlík Rudolf
Pavlištík Jiří
1
1
Janík Petr (H)
Doležal Ondřej
4
1
6:4
6:7
5:8
rozehráno
9.
Kuchařová Nela (H)
Šandová Michaela
1
1
Denková Adéla (H)
Fukalová Kateřina
1
1
4:6
2:6
 
6
12
0
2
0
1
         
57
63
6
8
3
4

Kontaktní osoby družstev

SLOVAN HRANICE, z.s.
Příjmení a jméno: Pavlištík Jiří
Telefon: 608 043 941
E-mail: pavlistik@pbscom.cz
Rožnovský tenisový klub
Příjmení a jméno: Holiš Dominik
Telefon: 605786601
E-mail: dominik.holis@seznam.cz

Sdělení kapitánů družstev

SLOVAN HRANICE, z.s.
Hráč hostů Doležal Ondřej od začátku zahájení utkání mezi Slovanem Hranice z.s. a Rožnovským tenisovým klubem vulgárně urážel hráče Slovanu Hranice z.s., přičemž svým nevhodným společenským chováním porušoval etiku sportovce a veškeré pravidla stanovené ČTS.

Veškeré pravidla společenského chování porušoval po celou dobu utkání.

Hráč Doležal Ondřej se tohoto přestupku dopouštěl celý hrací den, kdy docházelo k pravidelným vulgárním urážkám celého týmu Slovanu Hranice z.s. spojené se zesměšňováním soupeře včetně doprovázení hanlivýmch výroků směrem k soupeřům v průběhu dvouhry i čtyřhry.

Na jeho nevhodné chování byl několikrát upozorněn zástupci týmu Slovanu Hranice z.s. I přes upozornění a napomenutí pokračoval ve vulgárních urážkách.

Po opakovaném napomenutí za nevhodné chování v průběhu čtyřhry byl zápas mezi soupeři přerušen, jelikož chování hráče Ondřeje Doležala bylo nesnesitelné a neakceptovatelné pro další průběh utkání.

Hráč po přerušení hry byl vyhoštěn pořadatelem z areálu tenisového areálu.

Rožnovský tenisový klub

Sdělení rozhodčího

Rozhodčí: Jakub Pavlištík
Hráč Ondřej Doležal napomenut min. 5x za nevhodné a vulgární chování směřované k soupeři

Poznámky kapitánů

SLOVAN HRANICE, z.s.
Rožnovský tenisový klub
Utkání se již od začátku neslo ve vyhrocené atmosféře - domácí přes značnou nevoli přistoupili na sehrání zápasu na méně něž pěti dvorcích až po přečtení čl. 99 SŘT kapitánem hostujícího družstva; v 8 h 40 min. (tedy 20 min. před začátkem utkání jsme nevěděli), zda se můžeme na dvorcích rozehrát (porušení čl. 91j SŘT), jelikož žádný z domácích hráčů (vyjma hráče Bližňáka, jenž se ale nikomu nedovolal) nebyl přítomen. V průběhu zápasu dvouhry Petr Janík - Jaroslav Bližňák začala automaticky stříkat voda ze zavlažovačů, a to v průběhu gemu za stavu 3:6 2:5 40:30 z pohledu našeho hráče. Při jeho dotazu, zda nemůže být dohrán alespoň gem, mu bylo sděleno, že má tedy hrát, pokud chce, ale za stálého stříkání, které již zastaveno nebylo.

Při dvouhře Ondřej Doležal - Ctirad Polášek jsem byl jakožto kapitán, a to v souladu se soutěžním řádem, upozorněn na neoprávněné sezení hráče Poláška po prvním odehraném gemu (na tuto skutečnost byl přitom hráč Polášek již upozorňován v prvním setu zápasu). Na základě tohoto upozornění se poté strhla hádka, v níž došlo k výměně několika invektiv hráče Doležala, ale pouze se sledujícími diváky, kteří do situace na dvorci neoprávněně zasahovali.

Při čtyřhře Janík/Doležal - Pavlištík Jiří/Ščudlík byl na supertiebreak v nesouladu se soutežním řádem na dvorci přítomen rovněž hráč Bližňák, jenž není zástupcem ani kapitánem družstva domácích. Za stavu 8:5 v královském tiebreaku pro hostující Rožnovský tenisový klub byl hráč Doležal Ondřej fyzicky napaden (úder pěstí, roztrhané triko) Jiřím Pavlištíkem, kapitánem domácího týmu, a to později i ve spolupráci se zástupcem kapitána. Důvodem tohoto fyzického napadení byl dle domácích pohyb hráče Doležala při servisu hráče Pavlištíka, a to na straně svého riternujícího spoluhráče Petra Janíka. Takové tvrzení zásadně odmítáme; uznáváme, že k samotnému pohybu došlo, ten byl však vykonán pouze a výlučně na své polovině dvorce (bez zásahu na část riternujícího) a nebylo tudíž důvodem řešení situace ve formě fyzického napadení. Po samotném incidentu následovalo kompletní vyhození věcí hráče Doležala přes plot dvorce (raketa byla vyhozena do řeky Bečvy a skončila s prasklým rámem) a jeho vyhození z areálu bez souhlasu kapitána Rožnovského tenisového klubu. Tímto bylo hostujícímu družstvu jednoznačně znemožněno pokračovat ve čtyřhrách a řádně dokončit utkání, a to i přes skutečnost, kdy celý hostující tým (včetně hráče Doležala) chtěl zápas kompletně dohrát. Následky napadení našeho hráče můžeme případně doložit jeho fotografií z místa konání utkání.

Chování hráčů domácích, jež bylo v naprostém nesouladu se Soutěžním řádem a Pravidly tenisu, a to zvláště při popisované čtyřhře mužů, považujeme za zcela neadekvátní formu pomsty za, a to z pohledu Hranic, nepřiměřené chování hráče Doležala ve dvouhře (ačkoli upozornění na neoprávněné sezení po prvním gemu setu je zcela v platnosti SŘT a PT).

Poznámka zpracovatele

Utkání vyhrál RTK 4:3 viz. rozhodnutí VV SmTS z dne 25.6.21