Český tenisový svaz

OPTIM TOUR 2013: Tituly z Masters pro Šátrala a Šmídovou

02.09.2013

Na Mělníku vyvrcholil již devátý ročník tenisové Optim Tour dospělých. Vyrovnané čtyřčlenné skupiny mužů a žen nabídly zajímavé souboje těch nejlepších, kteří na turnaj postoupili na základě výsledků z šesti turnajů v průběhu roku.

Turnaj mužů měl následující obsazení:

Skupina A: Michal Franěk, Theodor Devoty, Jakub Hadrava a Jan Michálek

Favorit Michal Franěk postoupil ze skupiny bez ztráty setu a skvěle se předvedl především v zápase s Devotym, kterého doslova smetl z kurtu.Ten sice začal turnaj dobře, ale pak pro zranění nemohl pokračovat v jinak vyrovnaném zápase s Hadravou. Honza Michálek příkladně bojoval a v posledním zápase s Fraňkem měl možnost v případě vítězství postoupit dál, ale nezvládl koncovky setů.a zápas zakončil dokonce dvěma dvojchybami. Nakonec skončil poslední a do semifinále postoupili Franěk s Hadravou.

Skupina B: Jan Šátral, Lukáš Jedlička, David Šimůnek a Tomáš Musil

Honza Šátral byl celkem suverenní. Kdo ale překvapil všechny a asi nejvíce sám sebe byl Tomáš Musil. Na turnaj postoupil jako náhradník a hned v prvním zápase s Šimůnkem otočil v rozhodujícím setu z 0:3 na 5:3 a koncovku zvládl. David Šimůnek, který skončil poslední zůstal možná trochu za očekáváním, především v zápase s Jedličkou, ale zase nejvíce vzdoroval Šátralovi. A tak o postupujícím se rozhodlo v přímem souboji Jedlička – Musil. Byl to skvělý zápas ve kterém dlouho vedl Lukáš Jedlička, ale nakonec se radoval Tomáš Musil, který vybojoval postup díky dobře zvládnuté koncovce třetího setu.

V semifinále padla trochu deka i na Honzu Šátrala. S bezchybně hrajícím Jakubem Hadravou prohrával 2:6 a 0:2. Ten hrál do tohoto stavu skvěle, hlavně vůbec nechyboval, ale pak mu trochu odešel první servis a Honza Šátral pomalu začal zápas otáčet a v závěru už měl jednoznačně více sil. Jakub Hadrava však potvrdil oprávněnost udělení volné karty na tomto turnaji.

V druhém semifinále se hrálo severočeské derby Musil – Franěk a také na tři sety. První dva sety byly o jednom brejku. V rozhodujícím pak měl Musil krátký výpadek při svém servisu, Franěk velmi rychle potvrdil a od stavu 4:1 už zápas s drobnými problémy dosevíroval.

Pondělní finále mělo překvapivě jednoznačný průběh. Honzovi Šátralovi tam spadlo všechno, vhodně měnil tempo hry, chodily mu kraťasy a zdálo se, že je na tom i fyzicky mnohem líp. Michalovi naopak nešlo vůbec nic a za celý zápas si nevyhrál ani jednou servis, ikdyž se ke shodám většinou dopracoval. A tak po zásluze Jan Šátral obhájil loňské vítězství. Ze všech hráčů měl nejméně výpadků ve hře a zdálo se mi, že i fyzicky zvládl turnaj lépe než ostatní.

Ženy byly rozděleni takto:

Skupina C: Pavla Šmídová, Lenka Brůchová, Radka Baštářová a Marie Mayerová

V této skupině jasně dominovala Pavla Šmídová, která se prezentovala velmi přesnou hrou bez výraznějších chyb. Snad jen ten první servis by mohl být lepší, ale jakmile se dostala do do výměn získala většinou převahu. Do semifinále s ní postoupila Marie Mayerová.

Skupina D: Dominika Paterová, Anna Vrbenská, Jana Matoušková a Gabriela Knutsonová.

Tuto skupinu vyhrála bez ztráty setu Dominika, ale v zápase s Vrbenskou i Knutsonovou to bylo hodně vyrovnané. Zklamáním bylo vystoupení Jany Matouškové. Ta byla bohužel jenom do počtu a zdálo se, že jakoby často nebyla „in“.

Ze druhého místa postoupila nakonec Gabriela Knutsonová, ale zraněná záda jí nedovolila semifinále se Šmídovou dohrát. Boj o finále naopak přinesl souboj Paterové a Mayerové. Jejich zápas byl plný fatálních chyb, ale i skvělých výměn.

Dominika Paterová se nakonec do finále dostala, ale proti Pavle Šmídové se jí vůbec nic nedařilo a tak často během zápasu ve svých průpovídkách vzpomínala na stejně nepodařené finále Pardubické juniorky, což jí rozhodně nepomohlo.

Kdo chyběl a mohl hrát?
Mrzí neúčast Barbory Štefkové, která hrát chtěla, ale nakonec stále postupovala na turnaji ve Švýcarsku, až ho celý vyhrála. Karolína Stuchlá a Tereza Jankovská daly přednost kvalifikaci v Berlíně a Eva Válková na poslední chvíli onemocněla.

V mužích by si určitě rád zahrál Venca Šafránek, ale musel na kvalifikaci do Chorvatska a neúčast mrzela i Jana Kunčíka, který byl v USA a vhodnější by pro něj byl termín o týden později.

Co ještě přinesl tenisový víkend na Mělníku?
Především slušnou diváckou kulisu a pohodovou atmosféru, ke které přispěli všichni zúčastnění. Někteří z nich si pochvalovali turnaj i jako velmi dobrou přípravu na I.ligu.

Letošní ročník Optim Tour je tedy minulostí a příští rok bude jubilejním, desátým.

Výsledkový servis naleznete na www.optimtour.cz .

Z Mělníka zaznamenal: Pavel Zlatohlávek

Zpravodajství z oblasti českého tenisu
Tereza Smitková porazila Mladenovic a je ve druhém kole v Lucemburku

Skvělý úspěch zaznamenala Tereza Smitková (260. WTA) na turnaji WTA v Lucemburku, když nejprve prošla kvalifikací a v prvním kole hlavní soutěže porazila favorizovanou Kristinu Mladenovic (FRA, 47. WTA) 7:5 6:1. V dalším kole Tereza vyzve patnáctou hráčku světa Sabine Lisicki.

16.10.2013
Zakopalová je ve 2. kole v Moskvě, Plíšková v Lucemburku

Po sérii porážek v prvních kolech prošla Klára Zakopalová v Moskvě do druhého kola. Česká hráčka si na úvod poradila s kvalifikantkou Danku Kovinic (MNE) 6:4 6:3 a čeká ji finalistka turnaje v Linci Ana Ivanovic. V Lucemburku navázala na Lucku Šafářovou Karolína Plíšková, která zdolala Španělku Dominguez Lino 5:7 7:5 6:1. V dalším kole vyzve Stefanie Voegele ze Švýcarska.

16.10.2013
Plíškovy vyhrály čtyřhru v Linci a slaví první titul na okruhu WTA

Sestry Karolína a Kristýna Plíškovy získaly na turnaji v rakouském Linci první titul ve čtyřhře na okruhu WTA. Nenasazené Češky ve finále porazily jedničky turnaje, kanadsko-polský pár Dabrowski, Rosolska 7:6(6) 6:4.

14.10.2013
Šafářová postupuje v Lucemburku, Štěpánek a Rosol jdou dál ve Vídni

Lucie Šafářová prošla do druhého kola turnaje WTA v Lucemburku, když porazila Číňanku Peng 7:5 6:4. Její další soupeřkou bude Annika Beck z Německa. Hlavní soutěž si zahraje i kvalifikantka Smitková, která prověří Kristinu Mladenovic (49. WTA). Ve Vídni postupují Štěpánek i Rosol, pro Radka to byl první zápas na okruhu ATP Tour od US Open.

14.10.2013
Tereza Smitková zvládla v Lucemburku kvalifikaci a zahraje si hlavní soutěž

Tereza Smitková (260. WTA) prošla v Lucemburku tříkolovou kvalifikací a čeká ji hlavní soutěž. Česká hráčka si v prvním kole poradila s nadějnou Yulií Putintsevou (KAZ, 96. WTA) 6:3 6:3 a ve finále kvalifikace získala skalp Belgičanky Alison Van Uytvanck (126. WTA) po setech 6:4 6:3. Vrátila jí tak porážku z turnaje $25,000 v Lou­ghborough (GBR) před dvěma týdny.

14.10.2013
Diana Šumová vyhrála desítku v Bulharsku

Diana Šumová (1994, 626. WTA) získala v bulharském Ruse svůj druhý letošní titul na ženském okruhu ITF. V září ovládla „patnáctku“ v Berlíně, tentokrát si připisuje 12 bodů za vítězství na „desítce“. Ve finále si Diana poradila s Linou Gjorcheskou 6:1 6:3. Diana v Bulharsku odehrála celkem tři turnaje v řadě, ve Varně došla do čtvrtfinále, v Albeně skončila ve druhém kole a turné zakončila titulem v Ruse.

13.10.2013
Berdych po boji prohrál s Almagrem a v Šanghaji končí ve 3. kole

Tomáš Berdych prohrál ve 3. kole turnaje v Šanghaji se Španělem Nicolasem Almagrem po dlouhém boji. Tie-break prvního setu Tomášovi vyšel, ten v rozhodujícím setu ale zvládl lépe patnáctý nasazený Almagro, který po setech 6:7(6) 6:3 7:6(4) postoupil do čtvrtfinále, kde se střetne s Juanem Martinem Del Potrem.

11.10.2013
Barbora Záhlavová-Strýcová končí v Osace ve čtvrtfinále

Svého prvního letošního semifinále se Barbora Záhlavová-Strýcová v Osace nedočkala. Česká hráčka mezi osmi prohrála s Eugenie Bouchard (CAN) 6:2 4:6 1:6.

11.10.2013
Kvitová se Štěpánkem si společně zahrají Hopman Cup

Petra Kvitová spojí síly s Radkem Štěpánkem a budou společně reprezentovat Českou republiku na Hopmanově poháru v Perthu. V roce 2012 dokázala Kvitová po boku Berdycha turnaj smíšených deblových dvojic vyhrát, vloni český tým chyběl.

08.10.2013
Petra Kvitová už má jistotu startu na Turnaji mistryň v Istanbulu

Petra Kvitová již má jistý start na Turnaji mistryň v Istanbulu. Potřetí v kariéře si tak zahraje na prestižním turnaji, kde se střetne osm nejlepších hráček sezony, a který v roce 2011 vyhrála. Chybět bude Maria Sharapova, která se nezúčastní kvůli zranění.

07.10.2013
Radek Štěpánek vyhrál druhý ATP challenger v řadě

Před týdnem vyhrál ATP Challenger v Orleans a tento týden má další titul z belgického Monsu. Na challengeru se stejnou dotací €106,500+H Radek Štěpánek nenašel přemožitele, postupně vyřadil Authoma, Ungura, Gicquela a ve finále si poradil s Igorem Sijslingem (NED) 6:3 7:5.

06.10.2013
Budapest $25,000: Kateřina Siniaková nenašla přemožitelku

Sedmnáctiletá Kateřina Siniaková se stala vítězkou turnaje $25,000 v maďarské metropoli. Hráčka TK Sparta Praha prošla turnajem bez zaváhání a ve finále si ve třech setech poradila s Italkou Brianti, bývalou 55. hráčkou světa, 3:6 6:2 6:1. Katka si z Budapesti odváží třetí letošní titul na ženském okruhu WTA.

06.10.2013
Adam Pavlásek vyhrál desítku v Turecku

V turecké Antalyi získal svůj druhý letošní titul Adam Pavlásek, který na tamním betonu vyhrál futures s dotací $10,000. Pátý nasazený Čech ve finále porazil Miliaana Niestena (NED) 6:1 6:4 a připsal si 18 bodů do žebříčku ATP.

06.10.2013
Češky ovládly desítku v chorvatském Solinu, vyhrála Krejčíková

Tři vítězky Pardubické juniorky se probojovaly do semifinále turnaje $10,000 v chor­vatském Solinu. Malíková porazila Rebersak a Krejčíkové vzdala Gabriela Pantůčková. V českém finále potom zvítězila o čtyři roky mladší Krejčíková 6:2 6:2. Do finále čtyřhry navíc došly finalistky letošní Juniorky Pantůčková s Paterovou.

06.10.2013
Daniel Orlita ve finále na Tennis Europe Junior Masters

Daniel Orlita (1997) a Michaela Bayerlová (1998) se kvalifikovali na závěrečné Tennis Europe Masters v kategorii do 16-ti let. Orlita se mezi elitní osmičku dostal jako vítěz dvou turnajů (Brno, Krems) ve dvouhře a jednoho ve čtyřhře (Warsaw) a plnil roli nasazené dvojky. Stejně jako vloni došel do finále, kde nestačil na Mate Valkusze (HUN) 2:6 1:6.

06.10.2013
Berdych i Kvitová končí v Pekingu v semifinále

Tomáš Berdych musel semifinálové utkání proti Rafaelu Nadalovi za stavu 2:4 v prvním setu vzdát, českého tenistu trápí bolesti zad. Ani Petra Kvitová si finále nezahraje, zastavila ji Jelena Jankovic, se kterou Petra prohrála poprvé v kariéře.

05.10.2013
ČTS zveřejnil reklamační verzi žebříčků

Český tenisový svaz zveřejnil tzv. reklamační verzi žebříčků pro rok 2014. Hráči mají možnost uplatnit reklamace nejpozději do 31.10.2013 e-mailem na ladislav.klein@cztenis.cz, poté budou zveřejněny verze oficiální, které budou platit po dobu sezóny 2014 (prosinec 2013 – září 2014).

04.10.2013
Češi v Pekingu válí, Berdych i Kvitová jsou v semifinále

Čeští tenisté mají v čínském Pekingu výbornou formu, Tomáš Berdych a Petra Kvitová zvládli čtvrtfinálové zápasy a zahrají si o finále. Berdych porazil Johna Isnera 7:5 6:2 a Petra Kvitová vyhrála další třísetový zápas, tentokrát nad Li Na 4:6 6:2 6:4. Český souboj Kvitová – Šafářová ale nebude, Lucie totiž nestačila na Jelenu Jankovic ve třech setech.

04.10.2013
Peking: Šafářová je druhou Češkou ve čtvrtfinále

Kromě Petry Kvitové si čtvrtfinále na turnaji WTA v Pekingu zahraje i Lucie Šafářová. Česká trojka ve třetím kole zdolala Andreu Petkovic z Německa po boji 6:4 6:7(4) 7:6(2) a v dalším kole ji čeká Jelena Jankovic (SRB).

03.10.2013
Peking: Kvitová pokračuje vítězně, vyřadila Errani

Petra Kvitová pokračuje na vítězné vlně z Tokya a v Pekingu postoupila do čtvrtfinále. Česká jednička vyhrála další třísetový zápas a vyřadila světovou šestku Saru Errani 6:4 6:7(3) 6:3. O postup do semifinále si zahraje s Li Na.

02.10.2013
Dívky do 16-ti let skončily na MS družstev na 9. místě

Konečné deváté místo obsadily české dívky do 16-ti let na MS družstev v Mexickém San Luis Potosí. V play-off o umístění Češky porazily Egypt a poté i Francii 2:1. Vítězkami se staly Rusky, které se naším triem setkaly v základní skupině.

30.09.2013
Peking: Šafářová si snadno poradila s Kanepi a je ve třetím kole

Lucie Šafářová ve druhém kole turnaje WTA v Pekingu nezaváhala a poměrně snadno postoupila do osmifinále. Česká tenistka si poradila s Estonkou Kaiou Kanepi 6:3 6:3. V dalším kole čeká Lucku vítězka duelu Kuznetsova – Petkovic.

30.09.2013
ITF $10,000 Pernilla Mendesová ve finále

Jen těsně utekl titul Pernille Mendesové na turnaji ITF $10,000 v bulharské Varně. V semifinále jí štěstí přálo, když druhá nasazená Češka zvládla dva tie-breaky a domácí Platon porazila 4:6 7:6(5) 7:6(3). Ve finále jí ale zkrácená hra ve třetí sadě nevyšla a z titulu se radovala Borislava Botusharova (BUL) po setech 6:4 1:6 7:6(2). S Dianou Šumovou došly do semifinále čtyřhry.

30.09.2013
Michal Konečný došel do finále futures v Antalyi

Michal Konečný (320. ATP) se na futures s dotací $10,000 v turecké Antalyi probojoval do finále. Svůj třetí letošní titul si ale nakonec neodváží, nestačil na Takanyiho Garangangu ze Zimbabwe 4:6 2:6. V semifinále došlo na český souboj, ve kterém Konečný vyřadil o pět let mladšího Adama Pavláska (413. ATP) 2:6 6:4 6:4.

30.09.2013
Tereza Kolářová porazila v českém finále Novotnou a vyhrála ITF 4 v Chorvatsku

Tereza Kolářová ovládla juniorský turnaj kategorie ITF 4 v chorvatském Veli Losinj, když v ryze českém finále porazila Karolínu Novotnou 6:2 6:3. Mezi juniory se do čtvrtfinále probojovali finalista Pardubické juniorky David Poljak a Ondřej Krstev.

29.09.2013
Prostějov vyhrál mistrovství družstev v kategorii minitenisu i babytenisu

Družstvo TK Agrofert Prostějov vyhrálo mistrovství ČR družstev v kategorii minitenis (5–7 let). Prostějov ve finále porazil družstvo pořádajícího klubu TK Sparta Praha. Triumfem Prostějova skončilo i mistrovství ČR v kategorii babytenis (8–9 let), které se konalo v Prostějově. Klub TK Agrofert Prostějov tak o tomto víkendu získal dva tituly, které mu chyběly ke zkompletování titulů ze všech mládežnických kategorií pro rok 2013. Fotogalerie.

29.09.2013
Radek Štěpánek vyhrál challenger v Orleans

Daviscupový reprezentant Radek Štěpánek (1978, ATP 51) vyhrál challenger dotovaný 106.500 EUR. Ve finále porazil Leonarda Mayera (1987, ATP 94) z Argentiny 6:3, 6:4. Radek získal 125 bodů do žebříčku ATP.

29.09.2013
Jaroslav Pospíšil vyhrál challenger €64,000 v Sibiu

Jaroslav Pospíšil vyhrál challenger s dotací €64,000 v rumunském Sibiu. Ve finále porazil Marca Cecchinata (ITA) 4:6 6:4 6:1. Během turnaje ztratil český tenista pouze jeden set, a to ve finále. Druhý nasazený Jan Hájek prohrál ve druhém kole Giannessim, kterého hned o kolo později vyřadil Pospíšil.

29.09.2013
Tomáš Berdych titul v Bangkoku nezískal, prohrál s Raonicem

Ani v Bangkoku nevyšlo Tomáši Berdychovi finále. Český hráč nestačil na Kanaďana Milose Raonice 6:7(4) 3:6 a zůstává tak i nadále jediným hráčem první světové desítky, který letos nezískal titul na okruhu ATP.

29.09.2013
Anna Kynčlová vyhrála TE 3 do 14-ti let v Umagu

Anna Kynčlová (2000, TK AGROFERT Prostějov) se stala vítězkou mezinárodního turnaje čtrnáctiletých TE 3 v Umagu. Čtvrtá nasazená Češka ve finále porazila domácí Petru Pupic 6:2 6:4.

29.09.2013
Šafářová v Pekingu znovu porazila Stosur a je ve druhém kole

Lucie Šafářová zvládla i na podruhé duel s Australankou Samanthou Stosur, kterou vyřadila minulý týden v Tokyu a dnes v prvním kole turnaje v Pekingu. Česká hráčka vyhrála 7:5 6:3 a postoupila do druhého kola. Její další soupeřkou bude Kaia Kanepi (EST).

29.09.2013
Berdych postoupil do finále v Bangkoku

Tomáš Berdych (1985, ATP 6) v semifinále turnaje ATP 250 v Bangkoku porazil Francouze Gillese Simona (1984, ATP 14) 6:7(5), 6:2, 7:5 a postoupil do finále, kde si o titul zahraje s vítězem zápasu Gasquet – Raonic.

28.09.2013
Tokyo: Petra Kvitová vyhrála svůj jedenáctý titul na okruhu WTA

Petra Kvitová (1990, WTA 11) vyhrála turnaj v Tokyu, když ve finále porazila Němku Angelique Kerber (1988, WTA 9) 6:2, 0:6, 6:3. Petra tak získala svůj jedenáctý titul na okruhu WTA. Petra letos odehrála 32 třísetových zápasů, z toho bylo 21 vítězných.

28.09.2013
Blog: MS do 16-ti let, Petra Melounová rozhodla drama s Egyptem

Petra Melounová-Sandra Samir 3:6 7:6 7:6, drama až do úplného závěru, na které si přišel podívat i Luca Santilli, šef ITF juniorské sekce. Samir hodně šidí a podvádí na turnajích a tady to zkouší i na rozhodčí. Petra je v prvním setu lepší a útočnější do stavu 3:1, pak Samir zabrala a Petra odpadla zvláště od stavu 3:3 na 3:6.

28.09.2013
Vítězem Masters Nike Junior Tour 2013 do 14-ti let jsou Patyk a Slováková

Národní masters série Nike Junior Tour 2013 hráčů do 14-ti let vyhráli Jakub Patyk (1999, TK Sparta Praha) a Anna Slováková (1999, TK AGROFERT Prostějov). Vítězové se tím kvalifikovali na světové masters, které se hraje v prosinci na Floridě. Výsledky: chlapci, dívky.

27.09.2013
Kvitová porazila Venus Williams a zahraje si o svůj první letošní titul

Petra Kvitová (1990, WTA 11) v semifinále turnaje v Tokyu porazila Venus Williams (1980, WTA 63) 3:6, 6:3, 7:6(2) a postoupila do finále, kde si o svůj první letošní titul zahraje s vítězkou zápasu Wozniacki – Kerber. Na turnaji v Bangkoku postoupil do semifinále Tomáš Berdych po vítězství nad Číňanem LU 7:6(7), 6:4.

27.09.2013
MS družstev do 16-ti let: Češky třetí ve skupině
Poslední utkání v základní skupině přineslo na MS družstev do 16-ti let v Mexiku našim dívkám první vítězství. Češky porazily Koreu 2:1, když rozhodující čtyřhru vyhrála Heinová s Melounovou. Naše trio tak skončilo třetí ve skupině a utká se v play-off o 9.-12. místo s Egyptem, Francií a Slovenskem.
27.09.2013
MS družstev do 16-ti let: ČR - Rusko 1:2
Druhý hrací den čekal český tým dívek do 16-ti let jeden z nejsilnějších soupeřů, celek Ruska. Ani tentokrát se našemu triu nepodařilo zvítězit. Kolodziejová nestačila na Kudermetovou 2:6 5:7 a Heinová podlehla Kasatkině 2:6 2:6. Čtyřhra přinesla jdeiný bod pro Česko, když dvojice Heinová, Melounová porazily pár Kasatkina, Pospelova 7:5 7:6(5). ČR - Rusko 1:2. Posledním soupeřem Češek ve skupině budou Korejky.
26.09.2013
Tokyo: Kvitová zvládla druhý zápas za den, Šafářová končí

Petra Kvitová si v Tokyu zahraje semifinále. Během jednoho dne vyhrála dva zápasy, nejdříve dohrávku proti Madison Keys a poté si poradila se Svetlanou Kuznetsovou 6:4 6:1. V semifinále Petra vyzve Venus Williams, druhá semifinálová dvojice je Wozniacki – Kerber. Právě s Wozniacki prohrála Lucie Šafářová po setech 6:2 3:6 2:6.

26.09.2013
Lukáš Rosol končí v Bangkoku ve druhém kole

Do třetího kola turnaje ATP v Bangkoku se Lukáši Rosolovi postoupit nepodařilo. Proti byl Yen-Hsun Lu (TPE, 52. ATP), který vystavil šestačtyřicátému hráči stopku po setech 6:3 6:2.

26.09.2013