Český tenisový svaz

Australian Open: Lehečku čeká další bitva. V cestě stojí světová čtyřka

24.01.2023

Jiřího Lehečku čeká v úterý další náročná tenisová bitva. Ve čtvrtfinále Australian Open se utká na centrálním dvorci s řeckou hvězdou a světovou čtyřkou Stefanosem Tsitsipasem. Během devátého hracího dne je na programu rovněž čtvrtfinále mezi Karenem Chačanovem a Sebastianem Kordou. V ženské části turnaje budou taktéž odehrány dva čtvrtfinálové zápasy. Junior Jakub Filip postoupil v Melbourne Parku do osmifinále, naopak Maxim Mrva ve druhém kole neuspěl.

Jiří Lehečka prožívá úchvatný turnaj. Během letošního Australian Open porazil Bornu Čoriče, Christophera Eubankse, Camerona Norrieho a Félixe Augera-Aliassimeho. V drtivé většině zápasů byl český tenista v roli výrazného outsidera, přesto se ale dokázal papírovým předpokladům postavit a prokousat se nejen do prvního druhého týdne na grandslamu, ale rovnou už do čtvrtfinále!

V úterý od 10:30 ho na centrálním dvorci čeká další bitva a další hodně náročný soupeř. Tentokrát se Lehečkovi postaví světová čtyřka Stefanos Tsitsipas, jenž ve spojení s United Cupem v této sezoně vyhrál už osm zápasů a ještě nepoznal hořkost porážky. Na grandslamu v Melbourne zvládl první tři kola bez ztráty setu a v osmifinále porazil Jannika Sinnera 6:4, 6:4, 3:6, 4:6, 6:3.

Lehečka vyzve Tsitsipase podruhé v kariéře. Poprvé se s ním utkal loni na turnaji v Rotterdamu. V semifinále, což byl doposud nejlepší Lehečkův výsledek na okruhu ATP, však s řeckým favoritem prohrál 6:4, 4:6, 2:6.

I kdyby se českému tenistovi nepovedlo v dalším utkání zaskočit favorita, bude moci z Austrálie odjíždět nadmíru spokojen. Nejen, že se probojoval do čtvrtfinále grandslamového turnaje, ale už nyní má jistotu, že příští týden bude v novém vydání žebříčku figurovat v první čtyřicítce světa, což bude jeho nové maximum.

Zpravodajství z oblasti českého tenisu
Pohár prezidenta ČTS – miliony pro mládež
Už patnáctý rok je ve funkci prezidenta ČTS Ivo Kaderka, český tenis patří k nejlepším na světě a je už dlouhá léta v dokonalé finanční kondici. Přitom problémy kolem financování českého sportu jsou rok od roku větší.
21.09.2012